De duur van de opname is afhankelijk van het soort operatie. Wordt alleen de schildwachtklier verwijderd en/of de tumor via een borstsparende operatie, dan zult u in de meeste gevallen dezelfde dag het ziekenhuis kunnen verlaten.

Vindt een okselkliertoilet en/of borstamputatie plaats, dan zijn er één of twee redondrains aanwezig, welke enkele dagen kunnen blijven zitten. Het is echter mogelijk naar huis te gaan met de aanwezigheid van een redondrain. In de meeste gevallen kunt u na één nacht het ziekenhuis verlaten.

De verpleegkundige legt u voor uw vertrek uit hoe u de redondrain thuis moet verzorgen. De wijkverpleegkundige wordt ingeschakeld om u hierbij te helpen. Ook krijgt u een extra opvangfles mee naar huis en een brochure met daarin uitleg over de redondrain en een schema waarop u de productie per 24 uur kunt noteren. De redondrain blijft maximaal zeven tot acht dagen zitten en kan door de wijkverpleegkundige of op de mammapoli worden verwijderd.

Na het verwijderen van de redondrain(s) kan zich onder de huid in uw oksel wondvocht ophopen. Dit voelt aan als een zwelling. Als de zwelling pijn veroorzaakt of als u hierdoor moeite heeft met bewegen of slapen, kan dit wondvocht met behulp van een naald worden weggezogen. Dit is niet pijnlijk. Het wegzuigen van wondvocht gebeurt op de mammapoli. Wondvocht is niet hetzelfde als lymfoedeem. Ook geeft de aanwezigheid van wondvocht geen verhoogde kans op lymfoedeem.

Bij ontslag krijgt u een afspraak voor het bespreken van de uitslag, ongeveer een week na de operatie. Deze uitslag is belangrijk voor het vervolg van de behandeling.