Soms kan een amputatie gecombineerd worden met een directe borstreconstructie. Bij een huidsparende amputatie wordt al het borstweefsel weggenomen, maar de overliggende huid blijft intact. Die kan worden gebruikt voor het maken van een nieuwe borst, met behulp van een tissue expander of een prothese. Een tissue expander is een soort ballonnetje dat tijdelijk wordt geplaatst en regelmatig met vocht wordt gevuld. Dat gebeurt tot de huid genoeg is opgerekt voor het plaatsen van een definitieve prothese.

Een amputatie gecombineerd met een directe reconstructie is goed mogelijk bij een preventieve amputatie en bij een voorstadium van borstkanker. Ook bij kleine tumoren zou een directe reconstructie plaats kunnen vinden. Als er na de operatie bestraling nodig is, wordt een directe reconstructie niet geadviseerd.

Naast een reconstructie met behulp van een expander of prothese, kan een borst gereconstrueerd worden met behulp van eigen weefsel van bijvoorbeeld de buik, rug of bil.

In ons ziekenhuis is het mogelijk een directe reconstructie uit te voeren met behulp van een expander of prothese. De chirurg en de plastisch chirurg zullen u gezamenlijk opereren.

Indien uw voorkeur uitgaat naar een directe borstreconstructie, adviseren wij u goed te laten informeren en zult u naar de plastisch chirurg worden verwezen. Geconfronteerd worden met borstkanker en het advies krijgen om uw borst te laten verwijderen is enorm ingrijpend. Een directe borstreconstructie kan uw psychisch herstel bevorderen.

Een borstreconstructie kan ook altijd nadat alle behandelingen zijn afgerond. Indien na de borstamputatie geen nabehandeling volgt, kan zo’n zes maanden na de operatie een borstreconstructie plaatsvinden. Het operatiegebied is dan voldoende hersteld. Als u na een borstamputatie wordt bestraald, is het beter enkele jaren te wachten met de reconstructie. Het huid- en het borstweefsel kunnen dan voldoende herstellen. Bespreek met uw arts wat voor u het goede juiste moment en de juiste methode is.

Webinar

In oktober 2021 werd door onze plastisch chirurg F. Bakal een webinar gehouden over de verschillende methodes van borstreconstructie.

U kunt het webinar hier terugkijken (klik op Bekijken op YouTube)