Controles

Gedurende de zwangerschap kom je geregeld bij ons op controle. Hoe vaak dit zal zijn en bij welke zorgverlener (verloskundige of gynaecoloog ) hangt af van het zorgpad en hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Uiteraard bestaat er altijd de mogelijkheid om eens extra langs te komen ter controle bij ongerustheid of bij klachten. Je kunt ons namelijk 24/7 bereiken op tel: 0115-688228.

De vervolgcontroles duren gemiddeld zo’n 15 minuten. Tijdens deze controles luisteren we naar het hartje van het kindje, meten we de bloeddruk op en beoordelen we de groei van het kindje aan de hand van een uitwendig onderzoek. Ook is er altijd ruimte voor vragen en voor het bespreken van klachten of problemen.

Echo’s

In principe heb je gedurende een normaal verlopende zwangerschap drie echo’s: de vitaliteitsecho, de termijnecho en de 20-wekenecho. In bepaalde situaties kan het voorkomen dat er gedurende de zwangerschap vaker echo’s worden gedaan. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de 20-wekenecho, als een eerder geboren kindje klein was etc. Dit wordt dan duidelijk met je besproken.

Vanaf 1 september 2021 start er een landelijke, wetenschappelijke studie naar de 13-wekenecho. Dit is een medisch onderzoek (echo) dat plaatsvindt tussen de 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap, als je hier gebruik van wilt maken. Met deze echo kan er al vroeger in de zwangerschap gekeken worden naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij jullie kindje. Deze echo vervangt de 20-wekenecho (SEO) niet. Tijdens het counselingsgesprek met de verloskundige of de echoscopiste wordt deze echo ook met jullie besproken. Natuurlijk kan je hier dan ook vragen over stellen. Meer informatie over de 13-weken-echo vind je op https://www.pns.nl/13-wekenecho