Zwanger zijn en een kindje verwachten zijn grote gebeurtenissen in het leven van aanstaande ouders. Binnen de POP-poli (Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie) wordt hulp geboden aan zwangere vrouwen, vrouwen die net bevallen zijn of vrouwen die zwanger willen worden en die psychiatrische problemen of psychische klachten hebben.

Maar er zijn meer redenen om voor het POP spreekuur in aanmerking met komen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voorkomende redenen:

  • niet kunnen genieten van de zwangerschap of angst hebben voor de bevalling;
  • geen band voelen met je kindje tijdens de zwangerschap of na de bevalling;
  • last hebben van verwardheid of medicijngebruik voor psychische klachten;
  • tienermoeder worden en het lastig vinden om alle gevolgen te overzien;
  • een verstandelijke beperking;
  • sociale problematiek, zoals problemen in de thuissituatie, financiële problemen, relatieproblemen, een taalbarrière, illegaal verblijf in Nederland.

Mocht je behoefte hebben aan hulp en/of extra begeleiding, bespreek dit dan gerust met je verloskundige. Zij kan op dat moment een eerste afspraak voor je inplannen op de POP-poli.

Naast verloskundige begeleiding is er ook ruimte voor begeleiding door een psychiater of psycholoog, maatschappelijk werkster, gynaecoloog en/of kinderarts. Het team biedt je gespecialiseerde begeleiding, zodat we je een begeleidingstraject aan kunnen bieden wat specifiek op jouw behoeften is afgestemd. Behandeling kan bestaan uit ondersteunende gesprekken, het regelen van praktische hulp of steun voor thuis tijdens de zwangerschap of na de bevalling, psychologische behandeling of medicatie.

Het POP-spreekuur is in principe alleen in ziekenhuislocatie De Honte in Terneuzen. De verloskundige en de gynaecologen kunnen een consult doen op locatie.