Eerste afspraak

De eerste afspraak (de vitaliteitsecho) vindt plaats wanneer je ongeveer 7 á 8 weken zwanger bent. Tijdens deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap intact is of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van één kindje of meerdere kindjes. We kunnen dit het beste bekijken doormiddel van een vaginale echo. Als je dit niet prettig vindt, geef dit dan gerust aan. De echo wordt gemaakt door één van onze (verloskundig) echoscopisten.

Vervolg

Intake

Na de eerste afspraak volgt het intakegesprek. Dit gesprek wordt ingepland wanneer je ongeveer 9 weken zwanger bent. Het gesprek zelf duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens dit gesprek willen we graag kennis met jullie maken en stellen wij een aantal vragen aan jullie over onder andere jullie gezondheid en medische voorgeschiedenis. Voorafgaand aan het gesprek krijgen jullie toegang tot een vragenlijst. Door deze tijdig in te vullen, kan de verloskundige het gesprek goed voorbereiden. Zo kan zij snel inschatten of er bijzonderheden zijn waar ze rekening mee moet houden in de loop van de zwangerschap.

Is dit niet jouw eerste zwangerschap en werd je bij een vorige zwangerschap opgevolgd door een andere verloskundige en/of gynaecoloog? Wij vinden het heel fijn als je je dossier bij deze zorgverlener opvraagt, voorafgaand aan het intakegesprek.

Termijnecho en een gesprek over de prenatale screeningstesten 

Rond de 10 – 12 weken krijg je een “termijnecho”. Tijdens deze echo meten we jullie kindje op van het hoofdje tot aan de billen. Aan de hand van deze metingen bepalen we de uitgerekende datum, je bevallingsdatum*. We kunnen je op dat moment ook vertellen hoe lang je zwanger bent.

Nadat de verloskundige de echo heeft gemaakt zal een “counselingsgesprek” volgen. Jullie krijgen op dat moment uitleg over de prenatale screeningstesten. De verloskundige geeft uitleg waar deze testen precies voor zijn, welke testen er beschikbaar zijn en hoe deze testen verlopen. Het maken van deze keuze is voor veel zwangeren en hun partners niet altijd vanzelfsprekend. De verloskundige helpt jullie hier graag bij!

Wij raden aan om voorafgaand aan het gesprek al eens een kijkje te nemen op de volgende website: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

* Het is goed om te weten dat baby’tjes zich niet altijd aan deze bevallingsdatum houden! Sommige komen iets eerder, maar de meeste komen één tot twee weken na de uitgerekende datum. 

Vervolgcontroles- en echo’s

Op deze pagina leest u er meer over.

Let op

Wij wijzen u er op dat u tijdens medische echo’s geen filmopnames mag maken.