Sommige kinderen hebben problemen met poepen. Met een moeilijk woord noemen we dit obstipatie. Obstipatie betekent dat de poep te lang in je darmen blijft en hard wordt. Doordat er veel poep onder in je darm zit, kun je moeilijker voelen wanneer je moet poepen. Kinderen met obstipatie poepen niet elke dag en de poep is vaak hard en dik. Er zijn ook kinderen die poep in hun onderbroek verliezen. Het is vervelend als je problemen met poepen hebt. Sommige kinderen schamen zich ervoor.

Wie kom je tegen op de poeppoli?

Op de poeppoli probeert de urotherapeut je samen met een kinderarts te helpen. De urotherapeut is eigenlijk een soort trainster die je helpt bij je poepproblemen. Door heel veel vragen te stellen over hoe je poep eruit ziet en hoe vaak je poept, kan zij bekijken wat jouw probleem is en hoe ze daar samen met jou aan kan werken. De kinderarts doet lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig om medicijnen voor te schrijven om je poep zacht te maken.

De poepklas

Op de poepklas leer je veel over je darmen en poepen. De poepklas is op een middag van 13.00 uur tot 15.00 uur en er komen maximaal 4 kinderen. Je bent niet alleen met je probleem! Heel veel kinderen hebben problemen met poepen. Kleine, maar ook grotere kinderen.

Je papa of mama doet ook gewoon mee in de poepklas. Het is belangrijk dat zij ook alles over poep weten zodat ze jou thuis kunnen helpen.

Wat leer je in de poepklas?

  • Het is belangrijk om te weten hoe je darmen nu eigenlijk werken. Wij noemen dit de poepfabriek. In de poepklas tekenen we onze eigen poepfabriek op een heel groot papier.
  • Hoe moet je poepen? Een goede toilethouding is belangrijk.
  • Wanneer moet poepen? Je krijgt uitleg over toilettraining die je thuis kan doen.
  • Je krijgt tips om de poep zacht te houden.

Tot slot kijken we de DVD de poepmovie. Alles wat er die middag is verteld wordt nog eens herhaald in de DVD zodat je het goed kunt onthouden voor thuis.

Huiswerk

Je krijgt ook ‘huiswerk’ mee voor thuis.

We vragen je om een poepdagboek bij te houden. Hierin kan je bijhouden hoe vaak je poept, hoeveel je poept, hoe je poep eruit ziet en of je poep in je onderbroek verliest.

Je poepdagboek neem je elke keer mee als je langskomt op de polikliniek bij de urotherapeut of bij de kinderarts.

Contact

Wil je meer weten over de poeppoli? Bekijk dan de folder ‘Obstipatie’ op deze pagina. Een juiste doorverwijzing is heel belangrijk. De huisarts kan je doorverwijzen naar de kinderarts. Uiteindelijk bepaalt de kinderarts of je kan deelnemen aan de poepklas.