Schimmelnagels zijn vinger- of teennagels die met schimmel geïnfecteerd zijn en worden ook wel kalknagels genoemd. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig, maar vormen pas een infectie wanneer deze verder het lichaam binnendringt.

Vooral wanneer nagels zijn beschadigd (zoals door sport of knellende schoenen) of wanneer u minder weerstand heeft, is een infectie mogelijk. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dan dikker en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Is het besmettelijk?

Schimmels die een infectie veroorzaken zijn meestal afkomstig van een dier of mens in de directe omgeving en zitten in de huidschilfertjes. Deze huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden. Bij aanraking van deze huidschilfertjes is er een kans op besmetting.

De behandeling

Huidcentrum ZorgSaam gebruikt een lasertechniek, waarbij er geen zware medicijnen of andere kuren benodigd zijn. Het nagelbed van de schimmelnagel wordt door middel van een laser verhit, waardoor de schimmel wordt vernietigd. Dit wordt gedaan met de Fox Xpulse schimmelnagel laser. Er zitten geen bijwerkingen aan deze behandeling en er is geen verdoving nodig. De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de nagels. De schimmelnagel mag niet te dik zijn en zal moeten worden voorbehandeld door de pedicure.

De behandeling kan gevoelig zijn, maar verdoving is niet nodig. Na de behandeling is het belangrijk ook uw schoeisel te behandelen met een antischimmelpoeder, om een nieuwe infectie aan de nagels te voorkomen.

Uiteindelijk zal het zeker 9 tot 12 maanden duren voordat de schimmel uit de nagel gegroeid is.