Ieder gezin is uniek! Tijdens de zwangerschap, geboorte en erna, bouwen ouders en kind een hechte band op. Borstvoeding geeft de baby de goede start die het verdient en bevordert het contact tussen ouders en kind. Het geven van borstvoeding levert niet alleen de baby, maar ook de moeder belangrijke gezondheidsvoordelen op. Wij als medewerkers van ZorgSaam Ziekenhuis vinden borstvoeding belangrijk. Daarom willen wij borstvoeding beschermen en bevorderen en dragen wij zorg voor juiste begeleiding bij borstvoeding.

Wat kun je verwachten van onze zorg voor borstvoeding

  • Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en kunstvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties.
  • Meteen na de geboorte ligt de baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar.
  • Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.
  • Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.
  • De baby mag dingen naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is dan haast nooit nodig.
  • We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te kunnen geven. Vraag dus om advies.
  • Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven.
  • Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet meer zo goed aan de borst. We adviseren je daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesjes te geven.
  • Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau. We geven je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden.
  • Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om de eerste zes maanden enkel moedermelk te geven. Daarna gaat je baby geleidelijk aan ook ander voedsel eten. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.