Bekkenbodemproblematiek

Klachten op het gebied van de bekkenbodem kunnen zich op verschillende manieren uiten. Er kunnen klachten zijn van een verzakking, problemen met plassen of problemen met de ontlasting. Ook op seksueel gebied kan dit klachten geven. Bij bekkenbodemproblematiek kunt u door de huisarts direct doorgestuurd worden naar de gynaecoloog of een andere specialist. ZorgSaam beschikt over een bekkenbodemcentrum. Op één dag wordt u gezien door verschillende specialisten en worden uw problemen en de mogelijke behandeling in kaart gebracht. Op deze pagina leest u meer over ons Bekkenbodemcentrum ZorgSaam.

Goedaardige gynaecologische aandoeningen

Hieronder vallen onder andere menstruatieproblemen als ook cysten van de eierstokken. Bij hevige menstruatie als bij onregelmatig bloedverlies kan zijn dat uw huisarts u doorstuurt naar de gynaecoloog voor onderzoek naar een oorzaak, eventueel met behandeling. De gynaecoloog stelt u allerlei vragen en verricht inwendig onderzoek op de polikliniek. De uitgebreidheid van de onderzoeken hangt af van de klachten en van uw leeftijd. Menstruatieproblemen  kunnen ontstaan door problemen van de baarmoedermond of de baarmoederholte. Er kan sprake zijn van een vleesboom (myoom) dan wel poliep.

Afhankelijk van de uitkomst van de onderzoeken kunnen er meerdere behandelingen worden besproken zoals niet-hormonale therapie, hormonale therapie dan wel een operatieve ingreep die op de polikliniek of op de operatiekamer plaats vindt.

ZorgSaam is betrokken bij de MyoomZorg regio Zuidwest- Nederland, zie www.myoomzorg.nl voor meer informatie. Gynaecologen uit deze ziekenhuizen werken samen om u de beste zorg te leveren ter behandeling van klachten ten gevolge van myomen. Veel behandelingen gebeuren in ZorgSaam, behalve embolisatie (het dichtmaken van het bloedvat) van een myoom. Daarvoor wordt u verwezen naar een ander ziekenhuis.

Cysten van de eierstokken zijn een vaak voorkomend probleem. Deze worden soms per toeval ontdekt of soms naar aanleiding van buikpijn.  De gynaecoloog maakt dan een inwendige echo. Zo nodig wordt er bloedonderzoek gedaan. Afhankelijk van hoe de cyste eruit ziet en de klachten wordt  beslist of een operatie nodig is. Dit is niet altijd het geval. Indien een cyste verwijderd wordt, gebeurt dit meestal via een kijkoperatie (laparoscopie). De cyste of de hele eierstok wordt dan verwijderd.

Kwaadaardige gynaecologische aandoeningen

Op de polikliniek gynaecologie zijn gynaecologen werkzaam met als aandachtsgebied oncologie. Zij werken samen met een gespecialiseerd oncologie verpleegkundige.

Indien u baarmoederkanker heeft, wordt u hiervoor in eerste instantie behandeld in ZorgSaam Ziekenhuis. Bij verdenking van verder uitgebreide baarmoederkanker en bij alle andere gevallen van gynaecologische kanker verwijzen wij u door naar het AZ St. Lucas te Gent of naar het Erasmus MC – Daniel den Hoed in Rotterdam. Na behandeling in één van deze twee oncologische centra kunt u veelal voor controle en verdere opvolging weer terecht bij ons.

Daarnaast werken wij samen met de internist-oncologen binnen ZorgSaam indien u (naast chirurgische behandeling) chemotherapie nodig heeft. Voor eventueel aanvullende bestraling verwijzen wij u naar het ZRTI.

Wekelijks bespreken wij uw behandeling in ons multidisciplinair overleg met alle betrokken behandelaars.

Vakgroep gynaecologie

Vakgroep gynaecologie

Gynaecologische oncologie verpleegkundigen

Op de poli gynaecologie zijn gespecialiseerde gynaecologische oncologie verpleegkundigen werkzaam. Zij werken samen met de gynaecoloog en zullen u zo goed mogelijk informeren, adviseren en begeleiden tijdens uw ziekte. Daarnaast geven ze u psychosociale ondersteuning. De gynaecologische oncologie verpleegkundige is het aanspreekpunt voor u als patiënt (en uw naasten) met een oncologische diagnose en begeleidt u tijdens het gehele behandeltraject.

Bereikbaarheid

De gynaecologische oncologie verpleegkundigen Annemieke Verlinde en Karlijn van Esch kunt u telefonisch bereiken van maandag tot en met donderdag tussen 8:30 en 16:30 uur via tel.: 0115 – 688 491 of per e-mail: gyn-onco-verpleegkundige@zzv.nl.

Folders

Op www.kanker.nl/bibliotheek vindt u informatiefolders over veel kankersoorten waar wij mee te maken hebben, zoals baarmoederkanker, eierstokkanker, vaginakanker, baarmoederhalskanker, erfelijke aanleg van borst- en eierstokkanker of schaamlipkanker.

Links

September 2023