Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een methode om doorsnedefoto’s te maken van het menselijk lichaam. De MRI-scan werkt op basis van magneetvelden en dus niet met de klassieke röntgenstralen. De MRI-scan is daardoor uitermate geschikt voor beeldvorming bij kinderen, jong volwassenen, zwangere vrouwen en patiënten die regelmatig een onderzoek moeten ondergaan.

De magneten in de MRI zijn zeer krachtig. We drukken de sterkte van een magneet uit in ‘Tesla’ (T). Onze magneet sterkte is 3 Tesla. 3 Tesla is 60.000 keer de kracht van het aardmagnetisch veld. Ook is deze dubbel zo krachtig als de MRI van 1,5 Tesla die we voorheen in ons ziekenhuis hadden staan. Hierdoor kunnen aanzienlijk betere beelden van het menselijk lichaam worden gemaakt, in groter detail en ook op een snellere manier. De onderzoektijd wordt beduidend verkort en kleinere letsels kunnen in een vroeger stadium gedetecteerd en behandeld worden.

De MRI is uitgerust met de ‘Philips In-bore Experience’, een geheel van ambient-verlichting met muziek en eventueel beeldschermanimatie. Dat maakt het verblijf in de tunnel van het apparaat een stuk prettiger. Het geeft een gevoel van rust, waardoor stilliggen beter lukt en dat is erg belangrijk voor het onderzoek. Bovendien is de lengte van de tunnel korter en de diameter aanzienlijk groter in vergelijking met het oude toestel. Dat vermindert het opgesloten gevoel. Met name voor gespannen en angstige patiënten zal dit een absolute meerwaarde zijn.

Het resultaat dat de MRI geeft, zijn digitale dwarsdoorsneden van het lichaam in verschillende richtingen. Door alle plakjes in de computer op volgorde te zetten, kan de computer tegenwoordig ook driedimensionale afbeeldingen maken.  Het MRI-apparaat is een groot toestel met in het midden een opening (een soort tunnel).   In het toestel zitten verschillende spoelen die magnetische velden kunnen opwekken. Bij het te scannen gebied zal ook een spoel worden geplaatst om hiermee signalen te ontvangen. De tafel kan in en uit de opening schuiven, zodat het gewenste gebied gescand kan worden.

Staande MRI

In de periode 2009 t/m 2014 hadden we een Staande MRI. Inmiddels is dit apparaat dus al een poos niet meer in ons bezit. De Staande MRI was een open systeem waarbij je tussen de magneten in stond. Vanwege de lagere magneetsterkte en de bouw van het systeem konden er te weinig onderzoeken in worden uitgevoerd.

Voorlichtingsfilm

Bron: kwfkankerbestrijding