Tjitske Bos werkt inmiddels ruim 15 jaar bij ZorgSaam. In die jaren heeft ze op verschillende plekken gewerkt als verzorgende. Momenteel is ze werkzaam als buurvrouw én als mantelzorgcoördinator. Vooral dat laatste is een (nog) onbekende functie binnen ZorgSaam waar ze graag meer over vertelt. 

Tjitske: “Onze provincie telt het grootste aantal mantelzorgers, maar liefst 19% van de Zeeuwen is actief als verzorger van een naaste. Landelijk ligt dat gemiddelde op 14,2%. Mantelzorgers geven op een actieve manier een bijdrage aan de zorg, omdat ze een persoonlijke band hebben met één van onze bewoners en cliënten. Het komt de kwaliteit van leven ten goede als naast onze professionele zorg, ook mantelzorg een rol speelt. ZorgSaam ziet mantelzorgers dan ook als partner in de zorg en daarom proberen we onze mantelzorgers optimaal te ondersteunen.”

Mantelzorg komt de kwaliteit van leven ten goede. Tjitske Bos

Wat is jouw rol in die ondersteuning?

Tjitske: “Als mantelzorgcoördinator heb ik vooral een coördinerende rol binnen ZorgSaam. Uiteraard blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg, zowel landelijk als regionaal. Daarnaast denk ik mee met het mantelzorgbeleid van ZorgSaam. Ook onderhoud ik contacten met andere aanbieders op het gebied van mantelzorgondersteuning en werk ik samen met drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. In onze regio worden veel activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd. Deze activiteiten breng ik onder de aandacht van medewerkers, zodat zij de contactpersonen en mantelzorgers van onze bewoners hier actief voor kunnen uitnodigen. Medewerkers kunnen op hun beurt uiteraard ook een beroep op mij doen. Ik denk graag met hen mee als het gaat over de ondersteuning van mantelzorgers. Zo werken we samen aan een mantelzorgvriendelijk ZorgSaam.”

 

Heb je vragen over de mantelzorgondersteuning van ZorgSaam? Neem dan contact op met Tjitske Bos via mantelzorg@zzv.nl of tel. 06 – 5145 6307.