Er zijn diverse behandelmethoden mogelijk, afhankelijk van de oorzaak en uw klachten. U leest hier meer informatie over de meeste voorkomende behandelingen. Heeft u klachten die vragen om meer expertise? Het is mogelijk dat het Pijnbehandelcentrum van ZorgSaam u doorverwijst naar andere centra.

Behandeltraject

Als u akkoord bent met het behandelplan, krijgt u een nieuwe afspraak voor de start van de behandeling. De anesthesioloog voert de behandeling uit, waarbij assistentie is van de pijnconsulent. Daarnaast zijn ook een röntgenlaborant en een verpleegkundige betrokken.

De behandeling vindt plaats in een speciale behandelruimte en tijdens de behandeling kunnen we gebruik maken van röntgen- of echogeleiding. U moet rekenen op een verblijfsduur van ongeveer 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van de soort behandeling die u dient te ondergaan. Als we behandelen in dagopname, moet u rekenen op een verblijfsduur van ongeveer twee tot drie uur.

Na de behandeling krijgt u een afspraak mee voor een controle om het effect van de behandeling te bespreken. Dit kan op de polikliniek zijn of telefonisch. Afhankelijk van het controlegesprek maken we eventueel vervolgafspraken met u.

Wij adviseren altijd, indien dit voor u van toepassing is, dat u na de behandeling niet zelf de auto bestuurt. Zorgt u er dus voor dat iemand u begeleidt of dat u opgehaald wordt.

Behandelingen

Kijkt u voor uitgebreide informatie over deze behandelingen in onze patiëntfolders.

Capsaïcine huidpleister

De Capsaïcine huidpleister wordt gebruikt bij perifere neuropathische pijn. Dat wil zeggen dat u pijn ervaart aan de buitenzijde van uw lichaam. Vaak is dit het gevolg van een beschadiging of stoornis van de zenuwen. De huidpleister brengt door zijn werkzame stof verlichting aan op de plaats waar u pijn ervaart.

Nervus ilio-inguinalis

Deze behandeling wordt toegepast bij pijnklachten in de lies en het bovenbeen, veroorzaakt door ilio-inguinalis neuralgie. Een pijnlijke aandoening in de ilio-inguinalis zenuw, door beschadiging en/of niet goed werken van deze zenuw.

Epidurale infiltratie

Deze behandeling wordt vaak toegepast bij de behandeling van rug- en/of nekpijn. De arts spuit dan onder röntgendoorlichting een ontstekingsremmer met lokaal verdovingsmiddel of fysiologisch zout in de epidurale ruimte. Dat is de ruimte rond uw ruggenmerg.

Ganglion Impar behandeling

Bij deze behandeling krijgt u een injectie onder röntgengeleide voor de behandeling van pijnklachten in uw stuitje of perineum. De zenuwknoop wordt behandeld met medicatie of met radiofrequente golven.

Iontoforeses

Bij deze behandeling krijgt u medicijnen toegediend via de huid met een pleister die aangesloten zit op een elektrode die zwakstroom afgeeft.

Nervus occipitalis infiltratie

Bij chronische pijn in uw achterhoofd kan de grote achterhoofdzenuw verdoofd worden.

Pulsed Radio Frequente (PRF) behandeling

Bij deze behandeling krijgt de pijngeleiding van de zenuw korte stroomstootjes (Pulsed RF) toegediend.

Schouderpijn

U kunt op de pijnpoli terecht met schouderklachten, vaak na een verwijzing van een orthopeed. De arts behandelt de zenuw die verantwoordelijk is voor de pijn. Dit gebeurt met een injectie met corticosteroïden en een lokaal verdovingsmiddel of met elektrische stroomstootjes.

Sympathicus blokkade

Een sympathicus blokkade kan verlichting geven bij pijnklachten in uw been, wervelkolom, zenuwen of als u doorbloedingsproblemen ervaart in uw been.

TENS

Deze behandeling stimuleert de zenuwen door de huid heen met een elektrische prikkel. Dit zorgt voor pijnverlichting. De elektrische prikkel blokkeert het pijnsignaal en het lichaam wordt aangezet tot het produceren van een pijnstillende stof. Voordeel is dat u de behandeling thuis kunt voortzetten. U blijft wel onder controle van de pijnconsulent.

Triggerpoint behandeling

Bij een triggerpoint behandeling krijgt u een injectie in het triggerpoint. Deze injectie bevat een lokaal verdovingsmiddel met of zonder ontstekingsremmer.