Voor het stellen van een diagnose maken wij gebruik van verschillende onderzoeken. Enkele onderzoeken zijn:

Beeldvormend onderzoek

Dit onderzoek laat zien hoe het lichaam er van binnen uitziet. Afwijkingen kunnen zo worden gevisualiseerd die mogelijk de symptomen veroorzaken. Een CT-scan en een MRI-scan zijn twee voorbeelden.

Ook wordt soms gebruik gemaakt van een DaT-scan. Een DaT-scan is een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee onder andere de ziekte van Parkinson in de hersenen opgespoord kan worden. We verwijzen u dan naar het ADRZ, aangezien daar het onderzoek wordt uitgevoerd.

Beste mensen van neurologie. Nogmaals bedankt voor de hartelijke ontvangst en prima behandeling en zorg. ZorgSaam is de juiste naam. Een tevreden patiënt

Elektrofysiologie, zoals EEG, EMG, EP en VEP

Bij dit soort onderzoek wordt de elektrische activiteit van de hersenen of zenuwen gemeten, zoals EEG (het meten van uw hersenen via een hersenfilmpje), EMG (spier- en zenuwonderzoek) en EP (het meten van verschillende trajecten in het zenuwstelsel).

VEP

Dit is een onderzoek van de gezichtszenuw (oogzenuw). We onderzoeken hoe een lichtprikkel via de oogzenuw in de hersenen wordt verwerkt. Op deze manier kunnen we meten of er bepaalde delen van de hersenen niet goed reageren. Tijdens het onderzoek zit u in een stoel in een donkere kamer en worden er elektroden op uw hoofd geplakt. Vervolgens kijkt u naar een vast punt op een beeldscherm, waarna de ogen worden onderzocht. De reacties van de ogen en de hersenen op deze lichtprikkels worden via de computer verwerkt. Een VEP kan bijvoorbeeld worden aangevraagd bij een achteruitgang van het gezichtsvermogen.

Kanteltafeltest/Autonoom functie onderzoek

Bij dit onderzoek wordt meer inzicht verkregen in de oorzaken van wegrakingen of flauwvallen. De hersenactiviteit, hartslag en bloeddruk wordt tegelijkertijd gemeten. De eerste keer meten we dit als u op de tafel ligt. Vervolgens wordt de tafel gekanteld en meten we opnieuw om te kijken of uw lichaam zich voldoende aan kan passen als u (langdurig) staat.

Lumbaalpunctie

Een lumbaalpunctie is een onderzoek waarbij wat hersenvocht uit het lichaam wordt afgenomen. Om wat hersenvocht af te nemen, prikt de specialist tussen uw lendenwervels in de rug. Het hersenvocht is het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omspoelt. Bij sommige ziekten verandert dat vocht van samenstelling. Deze vloeistof wordt onderzocht in het laboratorium op eventuele afwijkingen.

Slaaponderzoek (polysomnografie)

Dit onderzoek vindt plaats in ons Slaapcentrum Zeeland in Oostburg. Tijdens dit onderzoek worden de volgende metingen verricht: de hersenactiviteit, de ademhaling en de beenbewegingen. Gedurende de nacht wordt de kwaliteit van slaap gemeten. Lees hier meer over bij het Slaapcentrum Zeeland.