Na de bevalling begint je kraamtijd. De tijd om jullie kindje te leren kennen en om te wennen aan het ouderschap en de nieuwe gezinssituatie. De eerste week is er een kraamverzorgster in huis die jullie leert om de verzorging van de baby onder de knie te krijgen en om de medische controles bij jou en je kindje te doen.

In de eerste week kan het zijn dat je last hebt van nachtelijk zweten, duizeligheid en onverwachte tranen (kraamtranen). De hormonale veranderingen in je lichaam zijn hier de oorzaak van. Neem je rust, ook al voel je je heel goed, het kan zijn dat je anders op een later moment een terugslag krijgt.

Officieel duurt de kraamtijd zes weken, maar de meeste vrouwen zijn na die 6 weken nog niet helemaal de oude. Het kan gerust langer duren voordat je weer in conditie bent en gewend bent aan het ouderschap.

Ongeveer 6 weken na je bevalling plannen we een nacontrole in. We bespreken dan nog eens de bevalling en hoe het met jullie gaat. Als alles goed gaat, kan deze afspraak telefonisch. Mocht je met vragen zitten omtrent je lichamelijke herstel of behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek met de verloskundige, dan ben je natuurlijk van harte welkom om langs te komen. Vertel gerust hoe jullie onze zorg ervaren hebben, zowel van positieve als negatieve feedback kunnen we leren en onszelf steeds blijven verbeteren.