Ziekte en medische behandelingen zijn een ingrijpende ervaring voor kinderen en jongeren, zowel omdat het kind te maken krijgt met pijn en stress door de ziekte zelf, maar ook door de behandeling en daarbij behorende noodzakelijke onderzoeken. Als team streven we naar pijn- en stressvrije zorg. Onze medisch pedagogisch zorgverleners zijn speciaal opgeleid om de labafname bij uw kind zo comfortabel mogelijk te laten verlopen zodat het kind zo min mogelijk stress en angst ervaart. Hoe wij dit samen kunnen bereiken wordt uitgelegd in onderstaande folder:

Meer informatie over focustaal en begeleiding bij een ingreep kun je lezen in de folder van kind en ziekenhuis:

De prik! app

Als je in het ziekenhuis onderzocht moet worden omdat je misschien ziek bent, wordt er ook vaak naar je bloed gekeken. Met de prik! app ben je goed voorbereid.
Niet alleen wordt door het spelen met deze app duidelijk wat er gebeurt bij een bloedafname, infuus of injectie, ook leer je spelenderwijs hoe je er zelf voor kunt zorgen dat het zo prettig mogelijk verloopt. Speel er dus vooraf thuis mee, en je weet precies wat je te wachten staat!

Apple: Download de app in de Apple App Store
Android: Download de app in de Google Playstore

EMLA aanbrengen bij kinderen

EMLA is een zalf die wordt aangebracht op de huid om de huid plaatselijk te verdoven. Deze ’toverzalf’ wordt gebruikt om pijn, veroorzaakt door bijvoorbeeld bloedafname, te voorkomen. Op die manier zorgen we dat het kind op het moment zelf minder pijn heeft en minder angstig zal zijn bij en eventuele volgende prik. Het is daarom belangrijk dat de zalf goed aangebracht wordt. Hoe dit moet, zie je in onderstaand instructiefilmpje.