Het ziekenhuis is veilig. Help mee om het veilig te houden. We hebben een aantal maatregelen om u en onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen corona en influenza.
Het is belangrijk dat iedereen 1,5 meter afstand in acht blijft nemen. Bovendien blijven de richtlijnen van kracht om geen handen te schudden, vaak de handen te reinigen, in de elleboog te hoesten en alert te zijn op mogelijke klachten die met corona of griep te maken kunnen hebben.
Moet u hoesten en snotteren?
Kom dan niet naar onze locaties. Zo helpt u mee het besmettingsrisico laag te houden.
Is wegblijven geen optie? Zorg dan dat u uw winterziekte niet verspreidt. Volg de hygiënemaatregelen (handen desinfecteren, hoesten in ellenboog, afstand houden) én draag alstublieft een mondneusmasker. Dat is misschien niet gemakkelijk, maar wel effectief! Zo houden we samen onze locaties veilig voor iedereen.
Dank u wel namens alle patiënten en medewerkers van ZorgSaam!

Bent u COVID-positief?
Kom dan niet naar het ziekenhuis. Heeft u een afspraak? Neem dan vooraf telefonisch contact op met de betreffende poli of uw behandelend arts. In overleg wordt er dan gekeken wat er mogelijk en noodzakelijk is voor uw behandeling.
Bent u COVID-positief maar heeft u geen klachten? Als u 5 dagen nadat u COVID-positief bent bevonden nog steeds geen klacht heeft, kunt u het ziekenhuis bezoeken. Wel vragen wij u om (tot 10 dagen na uw positieve testuitslag) een mondneusmasker te dragen tijdens uw bezoek.
Mondneusmasker
Het is niet meer verplicht om overal binnen ZorgSaam een mondneusmasker te dragen. Uiteraard mág dit wel, als u zich hier veiliger bij voelt. Bij zorgcontacten op minder dan 1,5 meter dragen zowel de medewerker van ZorgSaam als eventuele andere aanwezigen een mondneusmasker. Als patiënt hoeft u dan geen mondneusmasker te dragen. Maar het mag wel.
Bezoek in coronatijd
Patiënten van ZorgSaam Ziekenhuis mogen bezoek (mits klachtenvrij) ontvangen. Bekijk onze bezoektijden en lees meer over onze richtlijnen voor bezoek.
Begeleiding van patiënt in het ziekenhuis beperkt
Om het risico op een corona of griepbesmetting binnen het ziekenhuis zo klein mogelijk te houden en bovendien voldoende afstand te kunnen waarborgen in wachtkamers, is begeleiding van patiënten op het polispreekuur of bij een onderzoek beperkt mogelijk (maximaal 1 begeleider). Als het niet per se noodzakelijk is om verder dan de ingang van het ziekenhuis te begeleiden, blijven begeleiders in de hal wachten.
Kinderen onder de 18 jaar kunnen met één ouder/verzorger naar de afspraak komen.
Partners zijn welkom bij de echo’s (uitgevoerd door de verloskundigen). Dit zijn de termijnecho, de 20-weken echo en eventueel geplande groei-echo’s bij de verloskundige. Ook bij de reguliere controles en bij de afspraken met de gynaecoloog is het weer mogelijk om met partner te komen. Afspraken voor pretecho’s zijn ook weer mogelijk.
Let op: Begeleiders zijn welkom, maar niet als ze klachten hebben die kunnen wijzen op het corona- of influenzavirus!
Horeca
De horeca is weer geopend conform de landelijk geldende richtlijnen.
Coronacheck
Als u (of uw huisgenoten) één van de onderstaande klachten/situaties heeft gehad in de afgelopen 10 dagen, neem dan telefonisch contact op. De medisch specialist besluit dan of u moet komen of niet.
- Koorts, ten minste 38C;
- Toegenomen of nieuw ontstane kortademigheid in rust of bij inspanning;
- Spierpijn in rust of bij lichte inspanning;
- Algehele malaise in rust of bij inspanning;
- Hoesten;
- Keelpijn;
- Neusverkoudheid (snotterig/niezen/loopneus/verstopte neus);
- Onverklaard smaak- en/of reukverlies (ook zonder neusverkoudheid);
- Extreme vermoeidheid;
- Pijn achter de ogen;
- Onverklaarde diarree, misselijkheid of braken;
- Nauw contact* met een bewezen COVID-19 persoon;
- Nauw contact* gehad met een verdachte COVID-19 persoon;
- Benaderd voor een COVID-19 contactonderzoek;
- Verblijf in een gebied/land waar code oranje/rood voor geldt.
* Wat is nauw contact?
- Huisgenoten zijn contacten die in dezelfde woonomgeving leven en langdurig op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de patiënt;
- Personen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de patiënt tijdens diens besmettelijke periode;
- In omstandigheden waarbij er een hoogrisico blootstelling was van korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact zoals zoenen) wordt deze persoon ook als ‘nauw contact’ beschouwd.
Op afspraak: bloedprikken en radiologie
Bloedafname en radiologie in onze ziekenhuizen (Oostburg, Terneuzen en Hulst) zijn alleen nog mogelijk op afspraak. Op die manier beperken we het aantal patiënten per uur in de wachtkamer.
- Bloedprikken. Lees hier alle informatie.
- Radiologie. Moet u een röntgenfoto, mri of echo laten maken? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken via tel: 0115 – 688433, bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 16:30 uur.
Nazorgpoli IC voor coronapatiënten
Een opname op de afdeling intensive care is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de patiënt als voor de familie. Als patiënt kun je vage herinneringen hebben, die je niet begrijp. Dit kan leiden tot angst- en/of slaapproblemen. Ook familie heeft deze periode waarin de patiënt op de IC lag heel bewust mee gemaakt. Dit kan soms spanningen opleveren. Daarom is de juiste begeleiding van belang met zowel de patiënt als de naasten. ZorgSaam heeft daarvoor de Nazorgpoli IC.