Wat is een PGO?

PGO is een afkorting voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Dat is een app of website, waar u een kopie kunt bekijken van uw medische gegevens die afkomstig zijn van uw verschillende zorgverleners. Vaak kunt u ook gegevens toevoegen die u zelf meet, bijvoorbeeld bloeddruk of gewicht. Er zijn verschillende PGO’s waar u uit kunt kiezen.

Waar kan ik een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) voor gebruiken?

Met een PGO heeft u uw gezondheidsgegevens bij elkaar in een app of op een website, voor zover deze beschikbaar zijn gesteld door uw zorgverleners. Daarmee heeft u op één plek overzicht en zijn uw gegevens veilig. U heeft zelf het overzicht over uw gezondheid en kunt gegevens delen met uw zorgverlener als u dat wilt.

Deze gegevens staan in de computer bij verschillende zorgverleners, zoals bijvoorbeeld ZorgSaam Ziekenhuis. Via DigiD maakt u verbinding met uw zorgverlener. Daarna haalt u een kopie van uw gegevens op een veilige manier naar uw PGO.

Een veilige verbinding maken in uw PGO kan alleen met zorgverleners die een MedMij-label hebben. Bijna elk ziekenhuis in Nederland heeft een MedMij-label. Ook komen er steeds meer andere zorgaanbieders bij zoals ggz-instellingen. Daardoor kunt u steeds meer medische gegevens in uw PGO verzamelen. Zo wordt uw PGO steeds completer.

Welke gezondheidsgegevens kan ik in mijn PGO bijhouden?

Met een PGO houdt u zelf uw gezondheidsgegevens bij elkaar. Zowel die van de huisarts en het ziekenhuis, maar ook van uw apotheek of verloskundige. Het aantal zorgverleners dat zich aansluit is nog groeiende. Daarmee heeft u op één plek een overzicht van uw eigen zorg en gezondheid.

U hoeft niet ziek te zijn om toch met een PGO en uw gezondheid aan de slag te gaan. Een PGO is ook te gebruiken om bijvoorbeeld uw sportprestaties bij te houden. In een aantal PGO’s kunt u een verbinding maken met uw eigen gezondheidsapps of sporthorloge.

Kan ik ook afspraken maken met mijn zorgverlener via mijn PGO?

Naast inzicht in uw gezondheidsgegevens kunt u met een PGO niet digitaal een afspraak maken en beeldbellen met uw zorgverlener. Omdat PGO’s nog in ontwikkeling zijn, kan op dit moment nog niet alles. Maar zorgverleners en PGO’s werken er hard aan om dit inde toekomst mogelijk te maken.

Wat kost een PGO?

U hoeft niet zelf te betalen voor de aanschaf van een PGO. Ook het digitaal ophalen van uw gezondheidsgegevens is gratis. De overheid vindt het belangrijk dat u zelf uw gegevens kunt inzien, beheren en delen. Daarom betaalt de overheid voorlopig de kosten. Leveranciers van PGO’s ontvangen € 7,50 per actieve gebruiker van de overheid. Voor sommige diensten moet u mogelijk wel zelf betalen.

Hoe kies ik een PGO?

Er zijn verschillende apps en websites met een PGO beschikbaar. U kiest zelf welke PGO het beste bij u past. Net als bij andere producten, zoals uw zorgverzekering of de bank die uw kiest om uw geld te beheren. Als de PGO voldoet aan alle veiligheidseisen krijgt deze het MedMij-label. Op de website PGO.nl van de Patiëntenfederatie Nederland staat een keuzehulp, zodat u zelf kunt bekijken welke PGO het beste bij u past.

Wat zijn de voor- en nadelen van een PGO?

  • U heeft zelf grip op uw gezondheidsgegevens;
  • U heeft alle gegevens over uw gezondheid op één online plek;
  • Via een PGO maakt u een veilige verbinding met uw zorgverlener(s).

PGO’s zijn op het moment van schrijven (augustus 2022) nog volop in ontwikkeling. Er zijn verschillende PGO’s die allemaal net even anders werken. Hierdoor zullen er aanvankelijk nog verbeterpunten zijn t.a.v. volledigheid en samenhang van de gegevens. ZorgSaam levert de gegevens aan bij de PGO’s maar heeft geen invloed op de wijze waarop onze gegevens worden weergegeven in een PGO.

Hoe veilig en betrouwbaar gaat het PGO om met mijn gegevens?

Uw gegevens zijn veilig in een PGO dat het MedMij-label heeft. Dat label staat voor de afspraken die zijn gemaakt over het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gegevens. Het zijn eigenlijk de spelregels waaraan organisaties moeten voldoen om gegevens veilig uit te wisselen en te zorgen dat uw privacy is beschermd. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat u inlogt met de DigiD app waarmee u de eenmalige ID-check heeft gedaan.

Wie heeft toegang tot mijn PGO?

Een PGO is een soort digitale kluis, waarvan alleen u de sleutel heeft. Alleen u kunt in uw PGO, niemand anders. En u bepaalt zelf of u uw gegevens wilt delen en met wie. En deze gegevens blijven levenslang van u. Zodat u ook jaren later nog eens terug kunt kijken en niks kwijtraakt als u wisselt van zorgverlener.

Niemand mag vragen uw gegevens te delen als u dat zelf niet wilt. Ook mag niemand uw gegevens bekijken voor bijvoorbeeld een hypotheek of een zorgverzekering.

Verschillen PGO en een patiëntenportaal

Er zijn verschillen tussen een patiëntenportaal en een PGO. Een patiëntenportaal is een gezondheidsomgeving van een zorgorganisatie. Hier staat alleen informatie in van één zorgaanbieder. Met meerdere zorginstellingen heeft u dus meerdere patiëntenportalen. Bijvoorbeeld van ZorgSaam en uw huisarts. In een PGO staan al deze zorggegevens bij elkaar op dezelfde plek, voorzover die door de zorgverleners beschikbaar gesteld zijn. En u hoeft dus nog maar één wachtwoord te onthouden.

Kan ik een PGO uitproberen?

Dat kan op voorbeeldpgo.nl. In de Voorbeeld-PGO oefent u met niet-bestaande gegevens van een niet-bestaande persoon. U leert hoe u kunt inloggen, oefent met het ophalen van medische gegevens en het zelf toevoegen van medicijnen.

Worden de gegevens die ik in een PGO ophaal automatisch ververst?

In de PGO’s wordt de opgehaalde informatie niet automatisch ververst. U heeft daarom zelf de verantwoordelijkheid de gegevens op te vragen om hiermee de meest recente informatie in het PGO te hebben. Ons advies is daarom ook om zo dicht mogelijk vooraf aan een bezoek aan het ziekenhuis uw gegevens opnieuw op te halen in het PGO. Op deze manier heeft u de meest recente informatie paraat in uw PGO en zijn eventuele wijzigingen of aanvullingen bekend.

Klik hier voor veel gestelde vragen over het patiëntenportaal