Al onze chirurgen hebben gedegen kennis van de algemene heelkunde. Daarnaast hebben ze allemaal hun eigen specialisatie, zoals mammachirurgie, vaatchirurgie, darmchirurgie, buikwandchirurgie, bariatrische chirurgie, schildklierchirurgie, bekkenbodemchirurgie of chirurgie bij kanker(oncologische chirurgie). De chirurgen van ZorgSaam Ziekenhuis werken nauw samen met specialisten van het UZ Gent. Zo kunnen gecompliceerde ingrepen door chirurgen van ZorgSaam in UZ Gent uitgevoerd worden.

Hieronder vertellen we meer over een aantal van onze behandelingen:

Mammachirurgie

Het Mammacentrum ZorgSaam is een spreekuur voor vrouwen die een knobbeltje in de borst hebben gevoeld. Zij worden verwezen door de huisarts of door het BevolkingsOnderzoek Borstkanker en kunnen erg snel terecht in ons centrum. We streven ernaar een afspraak te plannen binnen 48 uur na aanmelding van de huisarts. Gesprek en onderzoek bij de chirurg en het röntgenonderzoek vinden plaats tijdens hetzelfde consult, zodat een diagnose snel kan worden gesteld. De behandeling van patiënten met borstkanker gebeurt door een team van diverse specialisten en wordt besproken tijdens het wekelijks oncologisch overleg (MDO), waarbij ook onze mammachirurgen aanwezig zijn.

Bariatrische chirurgie

Twee chirurgen zijn gespecialiseerd in bariatrische chirurgie, de behandeling van mensen met ernstig overgewicht. De behandeling kan bestaan uit een ingreep waarbij de maag wordt verkleind en de dunne darm wordt omgeleid. Op deze pagina leest u meer over ons Bariatrisch centrum.

Darmchirurgie

Dit betreft operaties voor afwijkingen (al of niet kwaadaardig) van de dunne en/of de dikke darm, Deze chirurgie wordt, indien mogelijk, altijd standaard via een kijkoperatie gedaan. Uiteraard kan een klassieke (open) operatie soms nog de voorkeur krijgen bij specifieke of uitgebreide gevallen. Over het algemeen krijgen patiënten geen uitgebreide darmvoorbereiding meer. Dit omdat in de meeste gevallen gewerkt kan worden volgens het ERAS-protocol (enhanced recovery after surgery). Een gespecialiseerde ERAS-verpleegkundige begeleidt u in het volledige traject van voorbereiding.

In geval van kwaadaardigheid (kanker) worden patiënten voorafgaand uitgebreid onderzocht door de collega’s van de interne geneeskunde/oncologie. Daarna worden ze besproken op het oncologisch overleg (MDO) door een team van diverse specialisten, waaronder de twee oncologische darmchirurgen.

Soms is het noodzakelijk dat bij deze chirurgie gekozen wordt voor een (tijdelijke) stoma (kunstmatige uitgang van de darmen). De stomazorgverpleegkundige, die nauw samenwerkt met de chirurgen, begeleidt de patiënt door het gehele traject van aanleg, verzorging en eventueel weer wegnemen van het stoma.

Bij de operatie van een tumor in het laatste stukje van de endeldarm, passen onze chirurgen een nieuwe techniek toe. Een tumor op die plek is lastig te opereren, omdat het een kleine, nauwe ruimte is. Ta-TME, zoals de techniek heet, geeft chirurgen de kans om kanker in de endeldarm beter te verwijderen. Twee chirurgen voeren de operatie samen uit. Eén chirurg doet de operatie volgens de klassieke laparoscopische methode via de buik en de andere chirurg opereert met speciale apparatuur vanuit de anus. Op die manier kan de tumor en het omliggende weefsel nauwkeuriger verwijderd worden. Lees hier meer over deze behandeling.

Bekkenbodemchirurgie

De bekkenbodemchirurgie bestaat uit twee delen. Enerzijds is er de bekkenbodempathologie die wordt behandeld door het bekkenbodemteam (gynaecoloog, uroloog, chirurg, bekkenbodemverpleegkundige, seksuoloog, verpleegkundig specialist MDL en verschillende bekkenbodemfysiotherapeuten uit Zeeland (dus zowel van boven als onder de Schelde). Patiënten worden onderzocht door verschillende betrokken disciplines, waarna bespreking volgt in het bekkenbodem overleg (MDO). Daar wordt een gemeenschappelijk behandelplan besproken en opgesteld. Deze bespreking vindt plaats om de 2 tot 4 weken. Lees meer over ons Bekkenbodemcentrum ZorgSaam.

Anderzijds is er de proctologie, waarbij klachten en lichamelijk aandoeningen rondom de anus worden behandeld. Het betreft onder andere problematiek van aambeien, abcessen en fissuren. Behandeling kan bestaan uit een aanpak van medicijnen, endoscopie of functionele of chirurgische aanpak.

(Complexe) Buikwandchirurgie

Dit is de chirurgie van de breuken in de buikwand. Een buikwandbreuk is een defect in de spieren van de buikwand, waardoor het buikvlies en de inhoud van de buik tot onder de huid naar buiten kan komen. Vaak wordt hierbij een (soms een pijnlijke) zwelling zichtbaar op de buik. Chirurgie van de buikwand betreft ook de liesbreukchirurgie, de chirurgie van de navelbreuken en de bovenbuiksbreuken. Deze chirurgie behoort vaak tot de algemene chirurgie. De meer uitgebreide littekenbreuken, zoals na voorgaande chirurgie in de buik, behoren tot de complexe buikwandchirurgie.

De operatieve behandeling van deze breuken is maatwerk, omdat elke littekenbreuk een unieke voorstelling heeft. Voor het operatieve herstel wordt gebruikt gemaakt van een kunststof matje om de buikwand te verstevigen. Ook deze ingrepen kunnen zowel via een kijkoperatie, als via een open techniek worden uitgevoerd. Dit is veelal afhankelijk van de grootte van de breuk, de conditie van de patiënt en de eventueel reeds voorgaande ingrepen.

Vaatchirurgie (veneus en arterieel)

Bloedvaten transporteren bloed vanuit het hart naar alle delen van het lichaam en weer terug. Zo worden voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Uw klachten kunnen het gevolg zijn van het niet goed functioneren van deze bloedvaten, zoals bij etalagebenen, vernauwing van de halsslagaders en abnormale verwijding van de buikslagader. Met vaatchirurgie kunnen deze klachten via diverse behandelingen worden verholpen.

Endocriene chirurgie

Binnen ZorgSaam Ziekenhuis betreft dit de chirurgie van de schildklier en de bijschildklier. Er zijn twee chirurgen gespecialiseerd in het uitvoeren van deze technieken. Patiënten met aandoeningen (al of niet kwaadaardig) van de schildklier die voor operatie in aanmerking komen, worden verwezen door de internist na endocrinologie bespreking (MDO) door een team van diverse specialisten, waaronder twee chirurgen.

Algemene chirurgie

Deze chirurgie wordt uitgevoerd door alle chirurgen, gezien dit de meest voorkomende ingrepen zijn binnen ons specialisme chirurgie. Het betreft:

  • De chirurgie van de liesbreuken, van de navelbreuken en de bovenbuiksbreuken;
  • De chirurgie van de galblaas;
  • De chirurgie van de onderhuidse letsels zoals vetbulten (lipomen), cysten (ganglion) en talgkliercysten;
  • De chirurgie van ingegroeide teennagels;
  • De chirurgie van springvingers.