U kunt bij ons voor veel algemene urologische behandelingen terecht: van blaasonderzoek tot sterilisatie. We vertellen hieronder meer over een aantal van onze behandelingen:

Bekkenbodemchirurgie

Als u bekkenbodemklachten heeft, kunt u bij ZorgSaam terecht. Verschillende specialisten, waaronder de urologen, zijn betrokken bij uw behandeling. Op deze pagina leest u meer over ons Bekkenbodemcentrum ZorgSaam.

Blaasvervangende operatie

Ofwel het creëren van een nieuwe blaas bij verwijderen van blaas. Uw blaas zal worden verwijderd en er komt een nieuwe blaas voor in de plaats. De nieuwe blaas wordt gemaakt  van een stuk van de dunne darm van ongeveer 60 centimeter. Deze wordt aangesloten op de urineleider. De behandeling wordt uitgevoerd door één van onze urologen in Maria Middelares te Gent.

Niersteenvergruizer

U heeft een steen in een nier of urineleider. Dit kan worden behandeld door middel van de niersteenvergruizer. Dit apparaat wekt door middel van schokgolven energie op, die wordt geconcentreerd in één punt ter plaatse van de steen. Vervolgens wordt de steen vergruisd tot zeer kleine deeltjes. Die deeltjes kunnen dan via de natuurlijk weg worden uit geplast. Soms biedt de niersteenvergruizer niet voldoende resultaat. Dan volgt een poliklinische ingreep onder narcose.

Operatie prostaatvergroting

Via een kijkoperatie wordt er via de plasbuis een kijkbuis geschoven tot in de blaasholte. Door deze buis wordt een metalen werkelementje geschoven. Met dit metalen lusje, waar plasmakinetische energie doorheen gaat, haalt de uroloog gecontroleerd prostaatweefsel weg.  Doel is het weghalen van de vernauwing in de plasbuis, veroorzaakt door de prostaat, zodat er weer genoeg ruimte is om normaal te kunnen plassen.

Door het gebruik van plasmakinetische energie is er geen bloeding (wat wel het geval is bij het klassiek schrapen van de prostaat) en kan de ingreep poliklinisch gebeuren.

Het voordeel tegenover de green-light laser is dat het verwijderde prostaatweefsel niet wordt vernietigd en kan onderzocht worden op goed- of kwaadaardigheid.

Prostaatkanker en de Da vinci robot

Er zijn diverse manieren om prostaatkanker te behandelen. Als prostaatkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het mogelijk dat behandeling plaatsvindt met de Davinci robot. Met behulp van vier robotarmen kan de ingreep zeer nauwkeurig worden uitgevoerd, waarbij de totale prostaat en eventueel omliggend weefsel worden verwijderd. De kans op impotentie en incontinentie is op deze manier minimaal. Deze ingreep wordt uitgevoerd door één van onze urologen in ziekenhuis Maria Middelares Gent.