Bloed in de ontlasting (occult bloed)

Uw arts heeft u gevraagd ontlasting te verzamelen voor onderzoek naar bloed uit uw maag-darmkanaal. Voor het onderzoek is het nodig dat u een ontlastingmonster verzamelt. U krijgt hiervoor een kartonnen testpakket mee. U mag geen ontlastingmonster nemen als u:

 • Last heeft van bloedende aambeien;
 • Bloed verliest bij de urine;
 • Menstrueert. Drie dagen na uw menstruatie mag u beginnen met de afname van ontlastingmonsters.

Aanwijzingen voor het verzamelen

Neem de kartonnen verpakking en laat deze op kamertemperatuur komen. Open de kartonnen verpakking. In de verpakking vindt u een doorzichtige buis met vloeistof. De lichtblauwe dop is de bovenkant van de buis met vloeistof. De witte dop is de onderkant  en deze mag u niet gebruiken. Voorzie de kartonnen verpakking en het buisje van uw naam, uw geboortedatum en de datum van verzameling.

Naast het buisje vindt u in de kartonnen verpakking een wit papier met afbeeldingen. Deze afbeeldingen staan ook hieronder. Klik hier om een instructiefilm over het gebruik van BioNexia FOB te bekijken.

Hoe gaat u nu te werk

 • Vouw het papier open dat u in de kartonnen verpakking vindt  en plak de plakranden op de rand van uw toilet. Zorg ervoor dat het papier een goot vormt en laat het papier niet nat worden (fig 1).
 • Doe uw behoefte op het papier (fig 2).
 • Houd het buisje met vloeistof rechtop met de lichtblauwe dop bovenaan. Draai de lichtblauwe dop los (fig 3).
 • Duw het gekartelde gedeelte van het lichtblauwe stokje op drie verschillende plaatsen volledig in uw ontlasting (fig 4). Er zit nu voldoende ontlasting op het lichtblauwe stokje voor deze test. Voeg geen ontlasting toe aan de buis.
 • Steek het lichtblauwe stokje weer terug in het buisje, draai het vast en voorzie het buisje van uw naam, en geboortedatum en datum van verzameling. Stop de buis terug in de kartonnen verpakking en schrijf ook op de voorkant van deze verpakking uw naam, en geboortedatum en datum van verzameling (fig 5).
 • Gooi de ontlasting met het papier door het toilet. Het papier is biologisch afbreekbaar en kan gewoon doorgespoeld worden. (fig 6)
Instructie gebruik test
Instructie voor het gebruik van de test.

Na het verzamelen

Nadat u het ontlastingmonster heeft verzameld, doet u het buisje weer in het kartonnen testpakketje. Hierna brengt u het kartonnen pakketje met buis zo snel mogelijk terug naar het laboratorium of u laat dit door iemand afgeven.

Het pakketje met uw ontlasting mag maximaal 4 dagen bewaard worden bij 2 – 8ºC (koelkast). En maximaal 48 uur bij kamertemperatuur.

De uitslag

Voor de uitslag van het onderzoek kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Klachten en opmerkingen

Wij doen er alles aan uw bezoek aan ZorgSaam Ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kan echter voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij raden u aan uw opmerking of klacht direct te bespreken met de betrokkene(n) of de leidinggevende van onze afdeling. Andere mogelijkheden vindt u in de folder ‘’Klachtenregeling ZorgSaam’’. Deze folder is te verkrijgen op de afdeling of kunt u op deze pagina nalezen.

Verdere informatie

Als u nog vragen heeft over dit onderzoek, dan kunt u deze aan uw arts stellen. U kunt ook contact opnemen met het Klinisch Chemisch Laboratorium van maandag t/m vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur.

 • De Honte in Terneuzen, 0115-688402, route 99
 • Antonius in Oostburg, 0117-459064, route 66
 • Liduina in Hulst, 0114-373057, route 11

 

 

oktober 2017