Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren die een rol spelen bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene zweetklieren. Daarnaast bestaan er nog apocriene zweetklieren in de oksels en in de liezen, die behalve transpiratievocht ook een geur afgeven, de bekende zweetgeur.

Zweetklierontsteking

De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken. Die ontsteking heet hydradenitis. Het is een onschuldige, maar vervelende afwijking, die soms operatief moet worden behandeld. Een zweetklierontsteking kan plotseling (acuut) ontstaan met abcesvorming of kan chronisch (aanhoudend) zijn met afwisselend meer en minder klachten. De ontsteking kan beperkt blijven tot een klein gebied of zich langzaam uitbreiden over een groter gebied in de oksel of lies.

Diagnose en onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig.

De behandelingsmogelijkheden

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met leefregels en eventueel medicijnen of met een operatie worden behandeld.

Leefregels en medicijnen.

Als u een lichte vorm van ontsteking hebt, is het belangrijk dat u enkele leefregels in acht neemt. Deze worden genoemd in het hieronder vermelde kopje ‘Leefregels’. Soms krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven.

Operatie

Bij een beperkt gebied met ontsteking verwijdert de chirurg het aangedane huidgebied. Dit gebeurt tijdens een kleine poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving. U kunt dan direct na de ingreep weer naar huis. Gaat het om een groter gebied of zijn er ontstekingen op meer plaatsen, dan kan het nodig zijn de operatie via de afdeling dagbehandeling (opname van een dag) of tijdens een korte opname (enkele dagen) uit te voeren. De operatie vindt dan plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. De duur van de operatie is meestal minder dan een uur. Tijdens die operatie verwijdert de arts het huidgebied met de ontstoken zweetklieren. Afhankelijk van de mate van ontsteking kan de arts besluiten de wond te verkleinen met enige hechtingen of geheel open te laten. Meestal wordt de wond niet geheel dichtgemaakt om te voorkomen dat bacteriën onder de huid worden ingesloten en zo een nieuwe ontsteking kunnen veroorzaken. Een nadeel van deze open wondbehandeling is dat het litteken uiteindelijk wat minder mooi kan zijn.

Bij zeer uitgebreide problemen, die meestal al lang bestaan en die niet op andere wijze tot rust te brengen zijn, kan besloten worden tot een plastisch-chirurgische operatie. Hierbij verwijdert de arts het gehele gebied in de oksel of lies. De wond wordt bedekt met een huidtransplantaat. Deze grotere ingreep is slechts zelden noodzakelijk. In deze folder gaan we hier niet verder op in.

Bij een abces is een spoedoperatie nodig. Onder plaatselijke verdoving maakt de arts een snee in het abces zodat de inhoud goed weg kan stromen en de abcesholte goed kan worden schoongespoeld. De wond wordt meestal open gelaten.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie. Het zal duidelijk zijn dat de kans op een infectie bij deze ingreep groter is. Het is mogelijk dat de ontsteking in de zweetklieren zich, ondanks de operatie, gaat uitbreiden naar de omgeving. Daardoor kan een volgende operatie noodzakelijk worden.

Na de operatie

Als de ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, zal deze één tot twee uur later uitgewerkt zijn. Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Het is raadzaam om voor de ingreep deze pijnstillers alvast in huis te hebben. Zolang de wond open is, moet u vanaf de dag na de ingreep het wondgebied dagelijks twee- tot driemaal douchen of wassen met ‘zeepvrije’ zeep (Ph-neutraal) of een ‘zeepvrije’ douchegel. Met behulp van de douchekop kunt u de wond goed schoon spoelen. Daarna moet u het wondgebied droog deppen en met een gaasverband bedekken.

Controle

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Eventuele hechtingen kunnen na ongeveer één week verwijderd worden. In het algemeen is de wond binnen drie tot vier weken helemaal dicht.

Leefregels

Een aantal leefregels is van belang als u een zweetklierontsteking heeft of heeft gehad:

  • Houd dagelijks de oksels en de liesgebieden goed schoon, bijvoorbeeld door die gebieden goed te douchen.
  • Gebruik een ‘zeepvrije’ zeep (pH-neutraal) of ‘zeepvrije’ douchegel.
  • Dep de gebieden na het wassen goed droog.
  • Gebruik geen poeders in de oksels of in de liezen.
  • Draag geen strakzittende of schurende kleding. Als ondergoed voldoen ‘boxer-shorts’ doorgaans goed.
  • Gebruik alleen een deodorant zonder transpiratieremmer.

Vragen

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden, verpleegafdeling B1, telefoon 0115 – 688581.

Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen die met de behandeling te maken hebben, neem dan contact op met het ziekenhuis:

  • Op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur de polikliniek Chirurgie, telefoon 0115 – 688423.
  • Als het nodig is, kunt u buiten deze tijden bellen met het Avond, Nacht en Weekend Hoofd telefoon 0115 – 688156.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.