Een xanthelasma is een geel bultje wat rond de ogen kan ontstaan. Het bestaat uit een ophoping van cholesterol. Dit ligt in de lederhuid opgeslagen in een bepaald type cellen van het afweersysteem, namelijk macrofagen. Dit is een verschil met een vetbult (lipoom), waar het vet ligt opgehoopt in vetcellen. De afwijking is meestal symmetrisch: in de binnenste ooghoek, op het bovenste ooglid en vanuit de binnenste ooghoek naar beneden in de neuswangplooi. Hoe deze huidafwijkingen ontstaan, is niet bekend. Soms worden afwijkingen in de vethuishouding gevonden, maar vaak ook niet.

Behandeling

Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren. Als u toch in de zon komt, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30.

De laserspecialist behandelt de xanthelasma met de CO2-laser. Meestal is er na één behandeling al een forse verbetering zichtbaar en is een tweede behandeling niet nodig. Tussen twee behandelingen zit een wachttijd van minimaal zes weken.

Resultaat

De behandelde plekken blijven weg. De erfelijke aanleg blijft echter wel bestaan. Het is dus mogelijk dat in de loop van de tijd nieuwe xanthelasma plekken zichtbaar worden.

Complicaties

De behandelde huid zal een lichte zwelling en korstjes vertonen. Deze verdwijnen na een week tot 10 dagen. Probeer niet te krabben aan de korstjes. Als u dit wel doet, heeft u de kans dat de huid beschadigt en er een litteken ontstaat. Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon om pigmentverschuivingen te voorkomen. Donkere huidtypes hebben een verhoogd risico op deze verschuivingen.

Na de behandeling

Er is een schaafwondje ontstaan na de behandeling. U mag dit aan de lucht laten drogen. Wanneer er een korstje ontstaat kunt u dit met de meegegeven crème (la roche – posay cicaplast baume b5 of eucerin aquaphor) of bepanthen insmeren om het soepel te houden. Na ongeveer één week zal het korstje er af gaan. De huid er onder is nog erg gevoelig. Hou hier rekening mee door tot vier weken na de laatste behandeling niet in de zon of onder de zonnebank te gaan en de huid zorgvuldig te beschermen (factor 30+).

Vragen

Bij dringende vragen of problemen na uw behandeling, kunt u contact opnemen met ZorgSaam (poli Dermatologie). Tijdens kantooruren kunt u bellen naar tel.: 0115-688106 (elke werkdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur bereikbaar).

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.