Uw kind is of wordt binnenkort opgenomen op onze afdeling. Dat kan voor u en uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Hierdoor kan een ziek kind veelal uit zijn gewone doen raken, waardoor het gevoeliger reageert dan anders. De aanwezigheid van een vertrouwd persoon is belangrijk. Daarom is een goede samenwerking tussen u en de medewerkers van de afdeling nodig. Graag vertellen wij wat meer over onze afdeling. Wij beseffen dat u via deze folder ineens erg veel informatie krijgt. U moet deze folder zien als een naslagwerk tijdens en na de hele opnameperiode. Leest u hem af en toe nog eens door.

De Gezinsafdeling bevindt zich op de begane grond. De ingang wordt aangeduid als B0. Op onze afdeling liggen patiënten in de leeftijdscategorie van 0 tot ongeveer 18 jaar en van verschillende specialismen. Op de afdeling werkt een team van kinderartsen, kinderverpleegkundigen, verpleegkundigen in opleiding, pedagogisch medewerkers, voedingassistentes en andere specialismen. Ook het Geboortecentrum is onderdeel van deze afdeling. Hier worden zwangere vrouwen en kraamvrouwen verpleegd. U kunt ook gynaecologen, verloskundigen en obstetrieverpleegkundigen op de afdeling tegenkomen.

De (kinder)artsen en de kinderpsycholoog zijn de medisch specialisten van de afdeling. Zij zijn verantwoordelijk voor de medische behandeling en begeleiding van uw kind. De (kinder)artsen lopen dagelijks visite. Uw kind zal echter niet iedere dag de eigen (kinder)arts zien.

In deze folder spreken we voor het leesgemak over hij als het om uw kind gaat. Uiteraard kan hier ook zij gelezen worden. In plaats van ouders, kunt u ook verzorgers lezen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding thuis zorgt ervoor dat uw kind zich tijdens de opname of onderzoeken in het ziekenhuis meer op zijn gemak voelt. Niet alleen een ouder, maar juist ook een heel jong kind moet worden verteld wat er zoal in het ziekenhuis gebeurt: wie daar werken, welke kleding ze dragen, dat hij gerust mag spelen, dat de temperatuur wordt opgenomen en dat het een armbandje krijgt met zijn naam er op. Verder zal uw kind willen weten waarom het niet thuis kan blijven en waarom het beter is dat het in het ziekenhuis wordt opgenomen. Uiteraard mag je hem ook vertellen dat hij weer naar huis mag als hij is opgeknapt. Vertel openhartig, zonder overdrijving, op een geruststellende en vanzelfsprekende manier. Beantwoord alle vragen die uw kind stelt en draai niet om de feiten heen. Zeg bijvoorbeeld niet dat de opname maar even duurt als dat niet zo is. Zeg wel dat het kind best mag huilen als het pijn of verdriet heeft. Sta niet te lang bij de nare dingen stil maar benadruk dat u zoveel mogelijk zult komen. Vertel over de speelkamer en het speelgoed in het ziekenhuis en dat er mensen zijn die speciaal voor zieke kinderen zorgen. Schilder het ziekenhuis ook niet mooier af dan het is. Mocht de opname plotseling zijn, dan is het belangrijk dat u ook dan met uw kind praat over wat er rondom hem in het ziekenhuis gebeurt. Zo kunt u samen al die nieuwe indrukken verwerken.

Als de specialist heeft verteld dat uw kind geopereerd moet worden, gaat u voor de opnamedag eerst samen met uw kind naar het (kinder) preoperatiefspreekuur (POS). U krijgt hiervoor een uitnodiging. Lees voor meer informatie de folder ‘Zorg voor uw kind rondom de operatie’.

Zeehond Sam

ZorgSaam heeft een speciale website voor jongere kinderen www.zeehondsam.nl. Sam wijst u samen met uw kind de digitale weg door het ziekenhuis. Op de website wordt uitleg gegeven over de afdeling, verschillende onderzoeken, kinderartsen stellen zich voor en er is ruimte om een spelletje te doen. Zeehond Sam is de mascotte van ZorgSaam. Als uw kind de knuffel Sam heeft gekregen of gekocht, geeft die een beetje troost tijdens de opname en de onderzoeken.

Kennismakingsbezoek

U bent van harte welkom om voorafgaand aan de opname samen met uw kind een kijkje komen nemen op onze afdeling. Onze pedagogisch medewerker geeft u een rondleiding over de afdeling. Met een fotoboek geeft ze uitleg over de opname, de narcose en de operatie. Uw kind raakt dan al een beetje vertrouwd met het ziekenhuis en de gezinsafdeling. Ook het (narcose)kapje en het operatiehemd hebben ze dan al eens gezien en gevoeld. U kunt een afspraak maken voor dit kennismakingsbezoek. Neem gerust contact op met de pedagogisch medewerker tijdens werkdagen op telefoonnummer 0115-688618.

De opname

Het kan zijn dat de kinderarts uw kind wil laten opnemen voor verdere behandeling, onderzoek, observatie of operatie. De kinderarts zal u en uw kind inlichten en voorbereiden. Soms moet uw kind nuchter zijn en krijgt u hierover instructies mee. Op de dag van opname krijgen u en uw kind eerst een gesprek met de kinderverpleegkundige. Tijdens dit gesprek wordt er gesproken over medicatie, dieet, de reden van opname en nog veel meer. De kinderarts onderzoekt uw kind en bespreekt het behandelplan. Vervolgens maakt de kinderverpleegkundige u wegwijs op de afdeling. Op welke kamer uw kind komt te liggen, beslist de kinderarts of verpleegkundige. In het ziekenhuis worden de kinderen door de kinderverpleegkundige of pedagogisch medewerker voorbereid op een onderzoek of ingreep. Dit doen we aan de hand van het fotoboek. Als ouder mag u altijd bij het onderzoek van uw kind aanwezig zijn.

Wat is handig om mee te nemen

  • Medicijnen die thuis worden gebruikt
  • Afsprakenkaart
  • Pasje van uw zorgverzekeraar
  • Identiteitspapieren van uzelf en uw kind
  • Eventuele voedingsvoorschriften
  • Eigen fles/fopspeen
  • Nachtkleding en kleding voor overdag, sloffen, tandpasta en tandenborstel en persoonlijke spullen zoals een knuffel.

Verblijf op afdeling

Onze afdeling is ingedeeld in twee vleugels. De ene vleugel is bestemd voor verloskunde en de andere vleugel is bestemd voor kinderen van 0 tot 18 jaar en beschikt over zes 1-persoonskamers en één 2-persoonskamer. Soms is het nodig dat uw kind in een isolatiekamer wordt verpleegd. Meestal is dat in verband met infectiegevaar of verminderde weerstand van uw kind. Handhygiëne is dan heel belangrijk, zie hiervoor de instructiekaart handhygiëne, die hangt op iedere kamer. Bij de isolatiekamer horen hygiëne voorschriften. Zo dient speelgoed op de kamer te blijven tot het ontslag van uw kind. Ook moet het bezoek van uw kind op de kamer blijven. Verder wordt bezoek van andere kinderen meestal afgeraden in verband met infectiegevaar.

Bezoek

Als ouder bent u natuurlijk altijd welkom op de afdeling. Hiervoor gelden geen speciale bezoektijden. Anderen zijn welkom tussen 14.00 en 20.00 uur. Uw kind mag maximaal 3 bezoekers tegelijk ontvangen. Kinderen die geïsoleerd verpleegd worden, mogen in principe gewoon bezoek ontvangen. In verband met de rust van u kind en mogelijk infectiegevaar vragen wij u het bezoek met de verpleging af te stemmen.

Pasgeboren kinderen zijn kwetsbaar, en bezoek is niet altijd in hun belang. Ouders kunnen ervoor kiezen hun bezoek te ontvangen in de familiekamer.

Eén of twee bezoekers is voor een kind prettiger dan een kring van mensen om zijn bed. Probeer het onderling zo te regelen dat niet iedereen tegelijk op bezoek komt. Er kan altijd één ouder bij het kind blijven slapen, ook in de “isolatiebox”.

Ouders in het ziekenhuis (Rooming-in)

Op de Gezinsafdeling kan één van de ouders gebruik maken van de mogelijkheid tot rooming-in. Dat wil zeggen, dat u dag en nacht bij uw kind kunt blijven. Uw aanwezigheid kan ertoe bijdragen dat uw kind het verblijf in het ziekenhuis beter verwerkt. Onderschat de belasting echter niet. Rooming-in is geen verplichting. Wilt u van deze mogelijkheid gebruik maken, realiseer u dan wel dat het verpleegkundige werk gewoon doorgaat. We vragen uw begrip hiervoor. Wanneer u besluit tot rooming-in is het volgende belangrijk:

  • Het ziekenhuis biedt u de mogelijkheid te slapen op een stretcher naast uw kind;
  • Vergeet niet voor uzelf toiletartikelen van huis mee te nemen;
  • Op de meeste kamers is een sanitaire ruimte aanwezig waar u zich kunt  verzorgen. Indien niet aanwezig dan kunt u gebruik maken van de logeerkamers achter het restaurant op de eerste verdieping (route 16);
  • Wij vragen u na 20:00 uur zo min mogelijk over de afdeling te lopen, zodat de rust op de afdeling niet wordt verstoord;
  • De dag begint op onze afdeling rond 7:15 uur;
  • In verband met de werkzaamheden en de beperkte ruimte wordt u vriendelijk verzocht om de stretcher overdag ingeklapt te houden;
  • ’s Morgens is er tussen 7:30 en 8:30 uur een ontbijt op de kamer;
  • ’s Middags krijgt één ouder een warme maaltijd aangeboden op de kamer;
  • De avondmaaltijd (brood) wordt tussen 16:30 en 18:00 uur op de afdeling uitgedeeld.

Spelen en ontspanning

Voor onze jongste kinderen is er een speelkamer waar uw kind onder begeleiding van de pedagogisch medewerker kan spelen. Onze speelkamer is dagelijks open van 8:30 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur.

Voor de oudere kinderen is er een tienerkamer, waar ze kunnen verblijven.

Als uw kind niet van de kamer af kan of mag, komt de pedagogisch medewerker zelf bij uw kind aan het bed.

Niet-medische zorg

Ander gedrag van het kind

Het gedrag van uw kind tijdens de opname in het ziekenhuis kan veranderen. Misschien gedraagt hij zich boos of agressief of doet hij extra kinderachtig. Hij kan zich zelfs geheel van u afwenden. Probeer dit te begrijpen en u er niet door van de wijs te laten brengen. Probeer samen met de verpleegkundige uw kind op te vangen. Het kan zijn dat uw kind de hele dag rustig speelt, maar juist als u er bent veel huilt en agressief is. Er is geen reden tot extra ongerustheid, het is een begrijpelijke reactie in een ongewone situatie. Het is een teken dat hij zich bij u vertrouwd en veilig voelt en opgekropte emoties durft te uiten. Kinderen die doen alsof alles hen onverschillig laat, blijken bij thuiskomst vaak meer van slag dan kinderen die in het ziekenhuis heftig reageren.

Zelf heeft u misschien de neiging om uw kind anders te behandelen dan u gewend bent. Misschien gaat u uw kind ineens erg verwennen met een overvloed aan cadeautjes en snoepgoed. Verwen uw kind niet te veel. Dit kan de overgang naar de thuissituatie bemoeilijken.

Er is een uitzondering: als u zelf erg angstig of bezorgd bent over de toestand van uw kind, moet u dat zo min mogelijk aan uw kind laten merken. Aarzel in zo’n geval niet om uw probleem met arts, verpleegkundige of pedagogisch medewerker te bespreken. Zij kunnen misschien een deel van uw zorgen wegnemen. Zo nodig kan hulp worden ingeschakeld van een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.

Terug naar huis

Ontslag

Als uw kind naar huis mag, proberen wij dit de dag van tevoren aan te geven. Eventuele voorschriften worden u gegeven door de verpleegkundige die voor uw kind verantwoordelijk is. U hoort dan ook of u nog terug moet komen met uw kind voor controle. Als u vragen heeft, stel ze dan gerust. De verpleegkundige kan niet altijd vermoeden welke vragen u bezig houden. De nazorgfolder voor kinderen na een ziekenhuisopname leest u op deze pagina. Komen de vragen pas na ontslag van uw kind uit het ziekenhuis, schroom dan niet ons te bellen en te vragen naar de desbetreffende verpleegkundige. Indien gewenst, kunnen wij ook de JGZ verpleegkundige op de hoogte brengen van wat er met uw kind in het ziekenhuis is gebeurd. Zo kan ook deze verpleegkundige u advies geven. Nu doen wij dat schriftelijk bij kinderen van 0 tot 4 jaar.

Weer thuis

Uw kind zal eenmaal thuis niet meteen weer in zijn oude doen zijn. Vaak zal hij veel aandacht vragen en zich soms ook geprikkeld gedragen. Hij kan rusteloos zijn of veel huilen. Soms hebben kinderen angstige dromen of raken ze snel in paniek. Kleintjes dribbelen soms tot vervelens toe achter hun ouder aan om er zeker van te zijn dat ze echt niet weggaat. Sommige kinderen worden opnieuw onzindelijk. Ook voor broertjes en zusjes kan het even wennen zijn. De problemen zijn meestal van tijdelijke aard als u uw kind met begrip en geduld benadert. Door alle gebeurtenissen in het ziekenhuis nog eens door te praten kunt u uw kind helpen vervelende ervaringen te verwerken. Maakt u zich zorgen, zijn er problemen, overleg dan met uw huisarts, wijkverpleegkundige of leerkracht.

Overleg met meer partijen over opname

Op onze afdeling werken we gezinsgericht. Dat betekent dat we overleggen met alle partijen die betrokken zijn bij de opname van uw kind.

Denk bijvoorbeeld aan de kinderarts, diëtist, fysiotherapeut, kinderpsycholoog en de maatschappelijk werker. Als u hier geen toestemming voor geeft, meldt u zich dan bij de verpleegkundige.

Klachtenbemiddeling

In een grote organisatie als een ziekenhuis kan het voorkomen dat u over (sommige onderdelen van) uw behandeling niet tevreden bent. Indien u klachten of problemen heeft, is het raadzaam deze in eerste instantie te bespreken met degene tegen wie de klacht zich richt. Op die manier kunnen er vele problemen opgelost worden en de hulpverlener krijgt tevens de kans de zorg te verbeteren. Het ziekenhuis heeft voor alle locaties ook een klachtenfunctionaris. U kunt uw klacht kenbaar maken bij de klachtenfunctionaris via telefoonnummer 0115-688448. Als afhandeling van uw klacht niet tot een oplossing leidt, kunt u zich richten tot de klachtencommissie. Deze onafhankelijke commissie bemiddelt bij het zoeken naar een oplossing. De klachtencommissie komt daarna met een uitspraak en/of advies. U bent ook vrij om u rechtstreeks tot de klachtencommissie te richten.

Het adres is:

ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen,

t.a.v. de klachtencommissie,

Wielingenlaan 2,

4535 PA Terneuzen

Andere organisaties

Kind en Ziekenhuis

De Stichting Kind en Ziekenhuis houdt zich bezig met het bevorderen van het welzijn van het kind, vóór, tijdens en na een ziekenhuisopname. Naast de medische en verpleegkundige aspecten van een ziekenhuisopname, wordt ook rekening gehouden met het pedagogische aspect ervan. U kunt informatie krijgen via: www.kindenziekenhuis.nl. Telefonische bereikbaarheid van maandag t/m vrijdag 09.00 – 16.30 uur via 030 – 2916736.

Rechten van het kind bij medische zorg

In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) staan specifieke regels voor zowel het geven van informatie aan minderjarigen en/of hun vertegenwoordiger(s) als voor het verkrijgen van toestemming van het kind zelf en zijn/haar vertegenwoordiger(s). Lees ze hier.

Tot slot

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onderstaande nummers. ZorgSaam ziekenhuis, locatie De Honte: 0115-688000

  • Gezinsafdeling centrale balie: 0115 – 688189
  • Gezinsafdeling teampost boxen/zalen (dagverpleging): 0115 – 688191
  • Gezinsafdeling teampost couveusesuites: 0115 – 688192

 

September 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.