Bij ZorgSaam werken op verschillende afdelingen ‘verpleegkundig specialisten’. Een verpleegkundig specialist is een ervaren verpleegkundige met een gerichte aanvullende opleiding. In deze folder kunt u lezen wat de verpleegkundig specialisten op de Eerste Hart Hulp voor u kunnen betekenen.

Wat doet een verpleegkundig specialist?

De verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn op de Eerste Hart Hulp hebben zich gespecialiseerd in “het hart” (cardiologie). De verpleegkundig specialist verzorgt een deel van de medische en verpleegkundige zorg voor de groep patiënten die de Eerste Hart Hulp bezoeken. Door de aanvullende opleiding mag de verpleegkundig specialist taken van de cardioloog overnemen. De verpleegkundig specialist brengt de klachten van de patiënt in kaart, voert onderzoeken uit en verricht medische handelingen. Verder bespreekt de verpleegkundig specialist de uitslagen met de patiënt en stelt in samenwerking met de cardioloog een behandelplan op. Daarnaast geeft de verpleegkundig specialist informatie over de behandeling. Patiënten kunnen bij hem/haar terecht met vragen en problemen. Op de Eerste Hart Hulp wordt onderzocht of uw klacht wordt veroorzaakt door uw hart.

De voordelen van de verpleegkundig specialist

Op de Eerste Hart Hulp is altijd een verpleegkundig specialist aanwezig, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Hierdoor is er vaak ook ruimte voor het bespreken van psychische en/of emotionele problemen of andere onderwerpen die samenhangen met uw ziekte of aandoening. U krijgt uitgebreide informatie over de voor u geplande onderzoeken, behandeling of mogelijke deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

Met welke klachten komt u bij de verpleegkundig specialist EHH?

Klachten waarmee u doorgestuurd kunt worden zijn:

  • Pijn op de borst
  • Hartkloppingen (hartritmestoornissen)
  • Onwelwording
  • Kortademigheid
  • Hoge bloeddruk

Gang van zaken

De huisarts of ambulanceverpleegkundige overleggen vooraf met de cardioloog of u opgenomen moet worden op de Eerste Hart Hulp van ZorgSaam. Wanneer u aankomt op de Eerste Hart Hulp neemt de verpleegkundig specialist zo ruim mogelijk de tijd om uw klachten met u te bespreken. De verpleegkundig specialist zal u gerichte vragen stellen om uw klacht beter in beeld te krijgen. Er wordt direct een hartfilmpje (ECG) gemaakt en bloed afgenomen voor onderzoek, waarna door de verpleegkundig specialist een lichamelijk onderzoek zal worden verricht. Tenslotte overlegt de verpleegkundig specialist altijd met een cardioloog. Daarna wordt met u besproken wat de volgende stappen kunnen zijn. De verpleegkundig specialist is naast haar werk op de Eerste Hart Hulp ook nog werkzaam als verpleegkundige op de afdeling hartbewaking.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.