Vernevelen heeft als doel dat de medicatie op de goede plaats terecht komt in uw longen. Dit zal zorgen voor verlichting van uw klachten. Tijdens het vernevelen krijgt u de volgende medicijnen toegediend:

Ipramol

Dit medicijn kan de ademhaling verbeteren door het verwijden van de luchtwegen. Het kan als bijwerking hartkloppingen of beven geven.

Pulmicort (budesonide)

Dit medicijn remt de ontstekingsreactie en beschermt tevens de luchtwegen tegen prikkels. Het kan als bijwerking heesheid en schimmel in de mond geven.

Raadpleeg bij een van de bijwerkingen de verpleegkundige.

Wanneer gaat u vernevelen

U gaat vier tot zes keer per dag vernevelen. De vaste tijden voor het vernevelen zijn;

  • ‘s morgens voor het ontbijt;
  • ‘s middags voor de lunch;
  • ‘s avonds voor het avondeten;
  • ‘s avonds voor het slapen gaan.

Het klaarmaken van de vernevelapparatuur

Achter uw bed hangt een luchtdrukmeter. Dit heeft u nodig als u gaat vernevelen. Verder hebt u een groene vernevelaar en een flacon met medicatie ontvangen. Sluit het uiteinde van de doorzichtige verbindingsslang aan de onderkant van de luchtdrukmeter aan (let op: AIR en niet O2). Draai het andere uiteinde aan de onderkant van de vernevelaar aan. Plaats de groene doorzichtige vlotter (hoedje) in de vernevelaar. Draai de bovenzijde van de medicatieflacon met een kwartslag eraf en spuit de medicatie naast het hoedje. Draai het groene bovenstuk op de vernevelaar. Plaats vervolgens het mondstuk op het groene bovenstuk. De vernevelaar is nu klaar voor gebruik.

Hoe de vernevelaar te gebruiken

  • Draai de vernevelaar aan door de knop van het luchtdrukmeter naar links te draaien. Het balletje moet tussen de 7 en de 8 staan. Ga in een comfortabele, rechte houding zitten, zodat het medicijn goed uw longen kan bereiken. Sluit uw tanden en lippen om het mondstuk. Adem rustig in en uit door uw mond. Doe dit gedurende acht tot tien minuten.
  • Praat niet tijdens het vernevelen, maar houd het mondstuk gedurende de verneveling in uw mond. Als de vernevelaar lekt, neem dan contact op met de verpleegkundige. Na acht tot tien minuten hoort u de vernevelaar pruttelen en komt er geen stoom meer uit het mondstuk. U mag stoppen met vernevelen. Draai de knop van het ventiel geheel naar rechts. Het balletje zakt nu naar beneden. De vernevelaar staat nu uit. Spoel direct na het vernevelen uw mond met water. Dit ter voorkoming van infecties in de mond.
  • Draai de vernevelaar van de slang en haal de vernevelaar uit elkaar. Spoel alle onderdelen van de vernevelaar af met lauw water en laat deze aan de lucht drogen in een bekkentje of op een doekje.

U kunt met vragen, problemen of onduidelijkheden altijd bij de verpleegkundige terecht!

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.