Als u kortgeleden geopereerd bent aan de neus of neusbijholten, zult u na die tijd de neus moeten spoelen. Op deze pagina leest u hoe u dat doet.

Als de operatie achter de rug is, betekent dat niet dat uw neus direct genezen is. Het is van groot belang bloed- en slijmresten uit de neus te verwijderen en korstvorming tot een minimum te beperken, zodat de neus goed kan genezen. U speelt hierbij zelf een grote rol. U moet de neus elke dag een aantal malen grondig reinigen met een zoutoplossing. Dit kan het beste gebeuren door de neus te spoelen op de in deze folder beschreven manier.

Er kunnen ook andere redenen zijn om de neus te spoelen.

Spoelinstructie

Bij de balie is een neusspoelset verkrijgbaar. Deze set bevat een plastic knijpfles (neusdouche) met zakjes zout dat het spoelen op een makkelijke manier mogelijk maakt.

Ook kunt u alleen de zoutoplossing kant-en-klaar bij drogist of apotheek kopen (fysiologisch zout) of die zelf maken: door een liter lauwwarm water uit de kraan en hierin een afgestreken theelepel zout op te lossen. Deze oplossing is, na afkoelen, in de koelkast enkele dagen houdbaar.

Elke keer dat u spoelt, vult u de neusdouche of neemt u een (koffie)kopje vol met zoutoplossing. Dit is voldoende voor beide neusgaten.

U moet de neus drie tot vijf keer per dag, volgens de instructie met zoutoplossing, spoelen.

De spoeling

U spoelt uw neus als volgt:

  1. Met behulp van de neusdouche, volg de instructie die in de verpakking zit, of;
  2. U laat vanuit het kopje uw handpalm vollopen met zoutoplossing. U drukt één neusgat met de duim dicht en u snuift vanuit uw handpalm de zoutoplossing flink op. De oplossing hoort hierbij achter in uw keel te komen. Dit is normaal en u kunt de vloeistof gewoon uitspugen. U herhaalt dit met het andere neusgat. Bij kinderen kunt u een 10cc spuitje gebruiken. Het is onvoldoende om de neus slechts te druppelen met de zoutoplossing..

Snuiten

Het is niet verstandig de eerste twee weken na een neus- of neusbijholten-operatie uw neus te snuiten. U kunt hiermee lucht en ontstekingsproducten buiten het zeefbeen persen. Ook kunt u, in het geval van een tussenschotcorrectie of een uitwendige neuscorrectie, het resultaat van de operatie verslechteren omdat er te veel druk op de neus komt.

Tot slot

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO. U vindt ook informatie op www.kno.nl. Aan het begin van het onderzoek vertelt de behandelend arts of de verpleegkundige u wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen hebt, kunt u die ook aan hem of haar stellen. U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13:00 en 16:00 uur contact opnemen met de poli KNO, 0115-688518.

 

 

Januari 2021

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.