Heeft u last van duidelijk zichtbare bloedvaatjes in de huid, op uw wangen of op uw neus? Een spider naevus/spinnenkopje is een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Hormonale factoren kunnen hierbij een grote rol spelen. Een spider naevus is volkomen onschuldig, maar veel mensen storen zich er aan. Het kan ontsierend zijn en bij hogere temperaturen wat groter worden.

Behandeling

  • Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren. Als u toch in de zon komt, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30.
  • Na de behandeling raden wij u aan niet te sporten, niet naar de sauna te gaan, niet te bukken met het hoofd naar beneden en geen alcohol te drinken tot 7 dagen na de behandeling.
  • Meestal is één behandeling voldoende om de spider naevus te doen verdwijnen.

Resultaat

De behandelde spider naevus blijft weg. De erfelijke aanleg blijft echter wel bestaan, het is dus mogelijk dat in de loop van der tijd nieuwe vaatjes zichtbaar worden.

Complicaties

De behandeling is uiterst veilig. Na de behandeling ontstaat lichte zwelling en roodheid. Af en toe kan er ook een kleine bloeduitstorting zijn. In dit geval kunt u de huid koelen met een coldpack, koude kompressen, aftersun of aloë vera gel. De irritatie vermindert al na enkele uren. Er kan een korstje ontstaan na de behandeling, dit korstje laten zitten tot het er zelf af valt om littekenvorming te voorkomen.

Na de behandeling

U kunt de huid thuis nog koelen met natte washanden of coldpacks/icepacks. Er kan een kleine bloeduitstorting ontstaan. Deze zal in de loop van een aantal weken door het lichaam zelf opgeruimd worden. U kunt de eerste week een verzorgende crème gebruiken, bij voorkeur een crème zonder parfum en alcohol. Tot vier weken na de laatste behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank gaan en moet de huid zorgvuldig beschermd worden (factor 30+). Na zes weken moet de spider naevus volledig opgeruimd zijn door het lichaam. Mocht er toch nog een restant zichtbaar zijn, kunt u contact met ons opnemen om dit alsnog weg te laten laseren.

Vragen

Bij dringende vragen of problemen na uw behandeling, kunt u contact opnemen met ZorgSaam (poli Dermatologie). Tijdens kantooruren kunt u bellen naar tel.: 0115-688106 (elke werkdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur bereikbaar).

 

April 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.