De zorgverzekering vergoedt uitsluitend de behandeling van de grotere spataderen die voor klachten zorgen. In het Huidcentrum kunt u terecht voor esthetisch storende kleine spatadertjes op de benen. De oorzaken van spataderen zijn zeer divers, zoals zwaartekracht (staande beroepen), zwangerschap, trombose, operaties etc. U wordt behandeld met sclerocompressietherapie.

Behandeling

Binnen het Huidcentrum ZorgSaam behandelen wij spataders via sclerocompressietherapie. Met deze techniek wordt er via inspuiting een ontstekingsreactie van de vaatwand opgewekt. Door na inspuiting een elastische kous aan het been te dragen, worden de vaten dichtgedrukt. De spatader fibroseert sneller en met minder klachten.

Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren. Als u toch in de zon komt, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30.

Resultaat

De behandelde spataderen blijven weg. De erfelijke aanleg blijft echter wel bestaan. Het is dus mogelijk dat in de loop van de tijd nieuwe vaatjes zichtbaar worden.

Complicaties

De behandeling is uiterst veilig en er is geen kans op littekenvorming. Na de behandeling ontstaat lichte zwelling en roodheid. Af en toe kan er een kleine bloeduitstorting zijn. In dit geval kunt u de huid koelen met een coldpack, koude kompressen, aftersun of aloë vera gel. De irritatie vermindert al na enkele uren.

Na de behandeling

U kunt de huid thuis nog koelen met natte washanden of coldpacks/icepacks. Er kan een kleine bloeduitstorting ontstaan. Deze zal in de loop van een aantal weken door het lichaam zelf opgeruimd worden. U kunt de eerste week een verzorgende crème gebruiken, bij voorkeur een crème zonder parfum en alcohol. Tot vier weken na de laatste behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank gaan en moet u de huid zorgvuldig beschermen (factor 30+).

Vragen

Bij dringende vragen of problemen na uw behandeling, kunt u contact opnemen met ZorgSaam (poli Dermatologie). Tijdens kantooruren kunt u bellen naar tel.: 0115-688106 (elke werkdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur bereikbaar).

April 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.