Dit is een onderzoek waarbij met contrastvloeistof uw slokdarm en/of maag wordt bekeken. Door middel van röntgenstralen wordt uw slokdarm en/of maag zichtbaar gemaakt. Er wordt hierbij in verschillende richtingen naar de slokdarm en/of maag gekeken. Met dit onderzoek kunnen bepaalde afwijkingen aan uw slokdarm/maag worden opgespoord. Dit kunnen o.a. vernauwingen, uitstulpingen en gezwellen zijn. Deze aandoeningen kunnen soms ook worden opgespoord met een gastroscopie.

Voorbereiding

Voor een slokdarm-maag onderzoek is een speciale voorbereiding nodig: U moet vanaf 4 uur voor het onderzoek nuchter blijven (niet roken, niet eten, niet drinken).

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, waar geen metaal aan zit (ritssluitingen, beugel van de beha etc.). Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelende arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborante, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Gebruikt u medicijnen? U kunt deze, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s?
    • Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.
    • De contrastvloeistof, die moet worden gedronken tijdens het onderzoek, is wit van kleur en stroperig. Na het onderzoek zal de laborant u een vochtig doekje geven, waarmee u mogelijke resten rond uw mond kunt verwijderen. Door het contrastmiddel zal uw ontlasting gedurende 1 à 2 dagen wit gekleurd zijn. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken.
    • Om obstipatie te voorkomen kunt u het best een aantal glazen water extra drinken gedurende deze twee dagen.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Vervolgens geeft hij/zij u uitleg over het onderzoek en vraagt u om uw bovenkleding en eventuele sieraden uit te doen.

In de onderzoeksruimte staat u voor de onderzoekstafel en krijgt u van de laborant een beker contrastvloeistof in de hand. De radioloog is aanwezig in de kamer en bedient het toestel. Hij/zij zal u vragen om af en toe een slok te nemen uit de beker en deze door te slikken, terwijl hij/zij ondertussen diverse opnamen maakt. Er zal u gevraagd worden om in verschillende posities te staan (met de buik/rug/zijde tegen de tafel).

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als alle opnamen gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. De laborant geeft u een vochtig doekje om uw mond schoon te maken. Hij/zij begeleidt u dan naar de kleedruimte, waar u zich kunt aankleden. U kunt nu weer gewoon eten en drinken.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Contrastmiddelen

Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd om contrastvloeistof te drinken. Hierdoor kunnen de ligging, de werking en de structuur van de slokdarm en van de maag goed worden beoordeeld. Dit contrastmiddel is wit van kleur en heeft een wat zanderige structuur. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt om obstipatie te voorkomen. Ook kan het zijn dat de ontlasting wat wit is na het onderzoek.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

 

November 2021

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.