Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel, onychomycose) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer veel voor. Het overgrote deel van de schimmelnagels (98%) is aan de voeten te vinden. Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam.

Hoe ziet een schimmelnagel eruit?

Een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op verschillende manieren presenteren. Veel voorkomende verschijnselen zijn:

  • Het gedeeltelijk loslaten van de nagelplaat aan de top van de nagel (distale onycholysis).
  • Hoornvorming onder de nagelplaat waardoor deze omhoog geduwd wordt.
  • Oppervlakkige witte verkleuring van de nagelplaat (oppervlakkige mycose).

Uiteindelijk kan in sommige gevallen de hele nagelplaat verloren gaan.

Is het besmettelijk?

Schimmels die een infectie veroorzaken zijn meestal afkomstig van een dier of mens in de directe omgeving en zitten in de huidschilfertjes. Deze huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden. Bij aanraking van deze huidschilfertjes is er een kans op besmetting.

Hoe ontstaat schimmel aan de nagels?

De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door de algemeen voorkomende huidschimmel Trichophyton rubrum (70% van de gevallen) en Trichophyton mentagrophytes (20%). De overige 10% van de veroorzakers omvat o.a. candida soorten. Om dit goed te kunnen beoordelen zal de dermatoloog wat huidschilfers onder de nagel afnemen om te laten bepalen welke schimmel er actief is. Dit onderzoek is noodzakelijk voordat er lasertherapie kan worden toegepast.

De behandeling

Voor de behandeling is het volgende belangrijk:

  • U heeft een schimmelonderzoek laten doen door de dermatoloog of huisarts.
  • Een pedicure heeft de schimmelnagels vooraf behandeld. De pedicure zal het nagelbed zo dun mogelijk afvijlen zodat de warmte van de laser goed zijn doel kan bereiken.

Tijdens de behandeling, die slechts enkele minuten in beslag neemt, bestrijken we de besmette nagel horizontaal en verticaal met het handstuk. De meeste patiënten voelen alleen warmte tijdens de behandeling. Eén enkele behandeling kan reeds volstaan. Het verdient aanbeveling om de behandeling één keer per maand te herhalen gedurende een drietal maanden voor een duurzaam en blijvend effect. Na 6-9 maanden is het aangetaste nageldeel uitgegroeid en kunt u een grote verbetering waarnemen.

Hoe kan ik infectie voorkomen?

  • Draag SLIPPERS in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden.
  • Houdt uw voeten goed schoon en droog, goed afdrogen tussen de tenen. Gebruik zonodig strooipoeder of talkpoeder.
  • Draag elke dag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
  • Als u zelf een schimmelnagel heeft: ga niet lukraak ergens uw nagels zitten afvijlen waardoor de vloer bezaaid wordt met schimmels: doe het boven een wasbak of in een douche kuip of bad en spoel alles zorgvuldig weg. Denk aan uw gezinsleden.
  • Ook is het belangrijk dat u de binnenkant van uw sokken en schoenen behandelt met een anti-schimmel strooipoeder. Dit doodt de schimmelsporen en u kunt voorkomen dat u na een laser behandeling opnieuw besmet wordt.

Contact

Heeft u vragen naar aanleiding van de gegeven informatie? Of wilt u een afspraak maken voor een eerste consult? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer 0115-688106 (elke werkdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur bereikbaar).

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.