Een röntgenfoto maakt het skelet, de longen of de buik zichtbaar. Op de foto kan de radioloog afwijkingen zien. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

Voorbereiding

Voor een röntgenfoto is er geen voorbereiding nodig.

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan, zonder metalen, die u makkelijk aan en uit kan trekken. Verwijder vooraf sieraden, metalen, piercings etc. uit te onderzoeken gebied (denk aan ketting, horloge en/of ringen). Indien u een insulinepomp bij zich draagt; bij het betreden van de onderzoeksruimte dient u alle losse/vervangbare onderdelen los te koppelen. Bij vragen neemt u contact op met u diabetes verpleegkundige.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelende arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant voorafgaand aan het onderzoek.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.
  • Informatie over sommige radiologieonderzoeken voor kinderen vindt u op de website: www.zeehondsam.nl
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75, in Hulst volgt u bestemmingsnummer 1.
We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen. Als u voor de eerste keer in het ziekenhuiskomt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het bucky toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe worden de onderzoeken uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Hij/zij vraagt u om in de kleedkamer het te fotograferen lichaamsdeel te ontbloten. De radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de kleedkamer en positioneert u, afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel, staand, zittend of liggend.

Hoe lang duren de onderzoeken?

De duur van een röntgenonderzoek kan variëren van 5 tot 10 minuten. Sommige onderzoeken kunnen iets meer tijd in beslag nemen, afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel en het aantal opnames die gemaakt moeten worden.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de opnamen gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. De laborant begeleidt u terug naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt het resultaat met u bij de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.
De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.