Een röntgenfoto maakt het skelet, de longen of de buik zichtbaar. Op de foto kan de radioloog afwijkingen zien. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

Voorbereiding

Voor een röntgenfoto is er geen voorbereiding nodig.

Kleding:

Trek op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan, zonder metalen, die u makkelijk aan en uit kan trekken. Verwijder vooraf sieraden, metalen, piercings etc. uit te onderzoeken gebied (denk aan ketting, horloge en/of ringen). De laborant kan u vragen de (boven)kleding en/of broek uit te trekken.

Indien u een insulinepomp bij zich draagt; bij het betreden van de onderzoeksruimte dient u alle losse/vervangbare onderdelen los te koppelen. Bij vragen neemt u contact op met uw diabetesverpleegkundige.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelende arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant voorafgaand aan het onderzoek.

Wat moet u meenemen?

Neem de papieren mee die u van ons of de huisarts heeft gekregen. Bent u niet bekend in dit ziekenhuis? Schrijf u dan in aan de receptie bij de hoofdingang. Hiervoor dient u een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75, in Hulst volgt u bestemmingsnummer 1. Als u voor de eerste keer in het ziekenhuiskomt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Hoe worden de onderzoeken uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Hij/zij vraagt u om in de kleedkamer het te fotograferen lichaamsdeel te ontbloten. De radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de kleedkamer en positioneert u, afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel, staand, zittend of liggend.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, wordt de gebruikte straling zo laag mogelijk gehouden.

Duur van het onderzoek

Het maken van een röntgenonderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Na het onderzoek

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de opnamen gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. De laborant begeleidt u terug naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt het resultaat met u bij de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.
De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

Mei 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.