Uw arts (de aanvrager van dit onderzoek), heeft voorgesteld om een proctoscopie te doen. Op deze pagina krijgt u meer informatie over dit onderzoek, de voorbereiding en wat u na afloop kunt verwachten. Mocht u na het lezen hiervan nog vragen hebben, bespreek ze dan vóór het onderzoek met uw arts.

Onderzoekslocatie

U mag zich melden op afdeling C1 (dagverpleging). De secretaresse geeft dan aan waar u naartoe kunt, naar de afdeling of naar het bankje op routenummer 98.

Wat is een proctoscopie

Een proctoscopie is een onderzoek van de anus en het laatste gedeelte van de endeldarm. We voeren het onderzoek uit met behulp van een proctoscoop. Dit is een doorschijnende buis met een doorsnede van 2,5 centimeter, waarmee we de binnenkant van de darm goed kunnen bekijken.

Aambeien (hemorroïden)

Het weefsel rond de anus bevat zeer veel bloedvaten. Als deze bloedvaten uitgezet zijn en vol zitten met bloed, noemen we ze hemorroïden of aambeien. Aambeien kunnen ontstaan doordat u te lang perst tijdens de ontlasting of doordat het inwendige bloedrijke weefsel beklemd raakt in de anale spierring. Aambeien kunnen op twee plekken voorkomen:

  • Uitwendige aambeien zitten buiten de anus en zijn door huid bedekt. Hierin kan zich een bloedstolsel ontwikkelen (=trombose) waarbij plotseling pijn en zwelling ontstaan.
  • Inwendige aambeien zitten aan de binnenkant van de anus en zijn met slijmvlies van de darm bedekt. Ze kunnen bloedverlies veroorzaken en daarnaast ook buiten de anus terechtkomen en beklemd raken.

Barron ligaturen

De behandeling van inwendige aambeien gebeurt door slijmvlies af te binden met behulp van rubberbandligatie / elastiekjes. Over het algemeen levert dit goede resultaten bij wat grotere aambeien. Soms is een tweede of derde behandeling nodig.

Voorbereiding

Het laatste deel van de darm moet leeg zijn, zodat het onderzoek goed uitgevoerd kan worden. De arts zal een recept uitschrijven voor een klysma, die u vlak voor (+/- 1 uur) het onderzoek thuis moet inbrengen volgens de aanwijzingen op de bijsluiter. Het klysma moet 5-10 minuten inwerken en daarna kunt u naar het toilet.

U mag vooraf normaal eten en drinken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op nabloedingen en u zal daar daarom tijdelijk mee moeten stoppen in overleg met de arts. Wij raden u aan om gemakkelijke kleding aan te doen, en eventueel wat extra ondergoed mee te nemen.

Dag van het onderzoek

Wij vragen om niet alleen te komen omdat de behandeling als pijnlijk ervaren kan worden. Het is dan prettig als iemand u weer naar huis kan begeleiden of kan rijden.

Verloop van het onderzoek

U gaat op de onderzoekstafel liggen, op de linkerzijde met opgetrokken knieën. U krijgt een handdoek over uw onderlichaam. Na een rectaal toucher (de arts voelt daarbij voorzichtig met een vinger in de anus) schuift de arts de proctoscoop voorzichtig (met een speciaal glijmiddel) naar binnen via de anus. Als blijkt dat behandeling van aambeien met elastiekjes nodig is, gaat de arts daartoe over. Er worden kleine elastiekjes afgeschoten rond het slijmvlies van de aambei. Hierdoor dichten we het aanvoerende bloedvat en kan de onderliggende aambei ontzwellen en opdrogen. Per behandeling plaatsen we maximaal 3 à 4 elastiekjes. Het onderzoek inclusief een eventuele behandeling duurt ongeveer tien minuten.

Na de behandeling

Na afloop mag u weer naar huis. U kunt last krijgen van een dof en pijnlijk gevoel rondom de anus, soms mild, soms wat erger. Dit kan tot drie dagen na de behandeling duren. Als u pijn heeft, mag u paracetamol nemen. Houdt de pijn meer dan twee dagen aan of ontstaat er een pijnlijke zwelling rond de anus? Neem dan contact op met uw huisarts.

Er kan tijdelijk wat (meer) bloedverlies optreden. U hoeft zich daar niet ongerust over te maken. De eerste twee dagen kunt u het gevoel hebben dat u ontlasting moet krijgen, zelfs als er geen ontlasting in de endeldarm aanwezig is.

Het afgebonden stukje weefsel sterft binnen 7 tot 10 dagen af en verlaat, samen met de elastiekjes, het lichaam met de stoelgang. Dit kan ook wat extra bloedverlies veroorzaken maar is normaal en gaat vanzelf over. Wanneer het bloedverlies meer lijkt dan een kopje vol, moet u contact opnemen met uw huisarts. Van de arts krijgt u een vervolgafspraak op de poli chirurgie.

Adviezen

Het is niet nodig om na de behandeling een speciaal dieet te volgen. Vezelrijke voeding is wel aan te bevelen om harde ontlasting te voorkomen, mits u daarbij voldoende drinkt. Drink geen alcohol; dit kan stuwing veroorzaken. De eerste week na de behandeling geen zware lichamelijke inspanningen doen. Ook het beoefenen van zware sporten raden wij af. U kunt wel gewoon werken.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo bestaat bij de chirurgische behandeling voor aambeien ook kans op complicaties. Een nabloeding kan nog wel eens optreden in dit bloedvatrijke gebied.

Vragen over uw afspraak?

Voor het navragen van de tijd of locatie, verzetten of afzeggen van uw afspraak kunt u bellen met de polikliniek chirurgie telefoonnummer: 0115-688423. Als u verhinderd bent, kunnen we in uw plaats een andere patiënt inplannen.

Vragen

Heeft u dringende vragen die niet kunnen wachten, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Januari 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.