Op deze pagina geven we u informatie over de plasklas. Om een goede diagnose te kunnen stellen is vooraf informatie nodig over de plas- en drinkgewoonten van uw kind. Daarnaast is er een tweetal onderzoeken nodig.

Mictie- en drankkalender

De arts vraagt u na de eerste afspraak een plaslijst in te vullen. Hierop noteert u gedurende twee dagen:

  • wanneer uw kind plast;
  • hoeveel uw kind plast, door elke urine op te vangen in een maatbeker;
  • hoeveel uw kind drinkt.

Ook noteert u gedurende 14 dagen het gewicht van de luier plus elke ochtendplas (met de maatbeker). Deze gegevens brengt u de dag van de onderzoeken mee. De arts zal deze dan, op het einde van de middag met u en uw kind bespreken

De onderzoeken

Echografie van de blaas en nieren

Als de kinderarts het nodig vindt, wordt er op de afdeling radiologie een afspraak gemaakt voor een  echografie van de blaas en de nieren. Dit is geen  pijnlijk onderzoek.

Uroflowmetrie

De dag van opname verwachten we uw kind rond 13.00 uur op de Gezinsafdeling. Op die middag komen er maximaal 4 kinderen tegelijk voor de uroflowmeting. U en uw kind krijgen informatie over een goede plashouding en juist drinkgedrag. Ook wordt er uitgelegd hoe de blaas werkt. Samen met de urotherapeut stimuleren we uw kind om voldoende te drinken. Als hij/zij moet plassen, gebeurt dit op een speciaal toilet: het uroflowtoilet. Op deze manier weten we hoeveel en op welke manier uw kind plast. U mag gewoon meegaan met uw kind. Na het plassen zal met de bladderscan gekeken worden of er urine is achtergebleven. De bladderscan is een apparaat wat ongeveer zo groot is als een hand. Hierop zit een bol en daar gaan we mee over de buik ter hoogte van de blaas. Om de bladderscan door de buik naar de blaas te laten “kijken” is er gel nodig. De gel doen we op de buik en daarop dan de bol van de bladderscan. De bladderscan maakt een beetje brommend geluid en trilt. Wanneer de bladderscan heeft gemeten komt er een getal op het apparaat en dan weet de urotherapeut en de dokter of en hoeveel urine er nog in de blaas achter is gebleven. De uroflowmeting zal in totaal drie maal gebeuren. Normaal gesproken neemt dit een halve dag in beslag. Op het einde van de middag gaat u naar uw arts of urotherapeut om de resultaten te bespreken.

Behandelplan

Met alle gegevens tezamen (plaslijst, echo en uroflow) stelt uw arts een behandelplan op en zullen verdere controles doorgaan op de polikliniek bij de kinderarts of de urotherapeut.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.