Het is mogelijk dat u overgevoelig bent voor een bepaalde stof. Dit kan een huidafwijking veroorzaken wanneer deze stof in contact komt met uw huid. Met de plakproeven onderzoeken we voor welke stof u overgevoelig bent.

Wat zijn plakproeven

We zetten een aantal verschillende te testen stoffen vast met pleisters in kleine vakjes op uw rug. Nadat deze pleisters 2 dagen op de huid hebben gezeten, halen we ze er af en beoordelen de huidreactie. De volgende dag of een dag later kijken we de huid opnieuw na op eventuele positieve reacties. Bij een positieve reactie zal een klein rood plekje te zien zijn dat kan jeuken.

Resultaat

De huidarts bespreekt met u welke stoffen een overgevoeligheid hebben gegeven. Dit kunnen verschillende stoffen zijn, zoals cosmetica, hobbymaterialen, geneesmiddelen, metalen, rubber, zalfbestanddelen of stoffen waarmee u werkt.

Belangrijk

  • De huid waarop de plakproeven worden aangebracht dient eczeemvrij te zijn.
  • Het is onverstandig zes weken vóór de test (met uw rug) in de zon te zitten of onder de zonnebank te gaan.
  • Het kan voorkomen dat er stoffen van uzelf getest dienen te worden. In dat geval is het noodzakelijk dat u die stoffen voor de plakproef meebrengt en dit in de originele verpakking. We vragen u ook om deze stoffen opnieuw mee te brengen op de laatste afspraakdag, dit voor het geval zich effectief een allergische reactie heeft voorgedaan.
  • Vanaf de eerste tot en met de laatste afspraak mag u met uw rug niet onder de douche staan. Dat mag pas na de laatste afspraak met de huidarts.
  • We raden af om te sporten en/of veel inspanning te verrichten. Door overmatige transpiratie kunnen de pleisters gaan verschuiven.
  • U mag vijf dagen van tevoren geen hormoonzalf meer op de rug smeren. U mag wel neutrale onderhoudszalf gebruiken, tot de dag vóór de eerste afspraak. Op de dag dat de test aangebracht wordt, moet uw rug schoon en droog zijn.

Afspraken

Er worden drie afspraken gemaakt:

  • Op de eerste afspraak (dag 1) wordt de plakproef aangebracht. Dit duurt ca. 15 minuten;
  • Op de tweede afspraak (dag 3) worden de pleisters verwijderd en wordt de huid bekeken;
  • Op de derde afspraak (dag 4 of 5) beoordeelt de huidarts de huidreacties en bespreekt met u wat de gevolgen van de uitslag voor u zijn.

Het kan gebeuren dat u na de plakproef nieuwe jeukende plekjes ontdekt op de plaats van de plakproef. Wilt u in dat geval dan contact opnemen met ons?

Vragen

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie, tel. 0115 688494.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.