Een PICC-lijn is een centraal infuus dat in de ader van de bovenarm geplaatst wordt. Het uiteinde van de lijn komt in de grote holle ader in de borstkas, net boven het hart.

Via de lijn kan medicatie of chemotherapie worden gegeven. Ook kan er bloed worden afgenomen. De lijn kan tot wel 12 maanden in de arm blijven zitten.

Voorbereiding

Voor het plaatsen van een PICC-lijn is geen voorbereiding nodig.

LET OP!        

  • Kleding: trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, waar geen metaal aan zit (ritssluitingen, beugel van de beha etc). Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborante, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. Het kan zijn dat het bloedvat geïrriteerd raakt door de lijn die in uw arm is gebracht. Wanneer de huid rood wordt of het inspuiten van vloeistof erg gevoelig is, moet u dit zeggen.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

Voor de Röntgenafdeling in Terneuzen volgt u route 65.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis bent, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het echografie apparaat en het doorlicht toestel. Meer informatie over de gebruikte toestellen vindt u hier.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie.

Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u door de laborant opgehaald en naar de kleedruimte gebracht. De laborant controleert uw gegevens. Vervolgens geeft hij/zij u uitleg over het onderzoek en er wordt u gevraagd om het gebied waar het om gaat te ontbloten. Evt. sieraden moeten uitgedaan worden.

In de onderzoeksruimte mag u plaatsnemen op de onderzoekstafel. Eerst komt de radioloog kijken in welk bloedvat de lijn wordt ingebracht. Dit gebeurt met behulp van echografie. Met een balpen worden er in de huid 2 à 3 markeringen aangebracht waar de lijn eventueel wordt geplaatst. De laborant verwijdert dan de echogel en desinfecteert vervolgens het gebied van de markeringen op uw arm. Vervolgens komen er steriele doeken over u te liggen. Ook de radioloog kleedt zich om, om de procedure zo steriel mogelijk te laten verlopen.

Nogmaals wordt onder echografie gekeken welk bloedvat er wordt gekozen. Dit bloedvat wordt aangeprikt. Er wordt een draad opgevoerd in het bloedvat en pas dan kan de huid worden verdoofd. Dit omdat bij verdoving de bloedvaten samentrekken,waardoor het niet mogelijk is het bloedvat aan te prikken. De lijn wordt op lengte afgemeten onder doorlichting en afgeknipt op maat. De lijn wordt geplaatst en de lengte wordt gecontroleerd. Als dit juist is wordt de lijn vastgeplakt op uw arm. Er wordt nog een pleister geplakt en een kous omgedaan.

Ook geeft de laborant u een kaartje mee over de PICC-lijn. Als u deze bij u draagt kan er in ieder ziekenhuis gekeken worden welke lijn er in uw arm zit.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als alle opnamen gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. De radioloog zal de PICC lijn afplakken op uw arm. De laborant begeleidt u vervolgens terug naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden.

Na het onderzoek kunt u zich melden bij afdeling oncologie (route 44, 1e verdieping). Hier krijgt u verder uitleg over de lijn en kunnen eventuele vragen worden beantwoord. Ook wordt de lijn nog een keer goed doorgespoten om bloedklontering te voorkomen.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)688433, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.