Een peeling bestaat uit een zuur dat de bovenste laag van de huid aantast. Dit zorgt ervoor dat het lichaam deze huidlaag opnieuw gaat opbouwen en hierbij de imperfecties vervagen/verdwijnen. Een peeling kan gedaan worden wanneer u:

  • Fijne littekens en/of lijntjes heeft;
  • Oppervlakkige pigmentatie heeft;
  • Een vorm van acné heeft;
  • Een opfrissing van de huid wenst.

Behandeling

Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit:

  • Een fruitzuurpeeling. Hierbij verwijderen we vooral de dode, losse huidcellen zodat ze de porie niet meer blokkeren. Wanneer de huid regelmatig wordt gepeeld, zullen comedonen niet zo snel meer ontstaan. Deze peeling is dus uitermate geschikt voor een actieve acné;
  • Een chemische peeling. Deze peeling gaat dieper en haalt de bovenste huidlaag weg. Dit gebeurt door middel van vervelling na de peeling. Doordat deze peeling deze diepte bereikt, kunnen hier fijne lijntjes, pigmentaties en littekentjes mee vervaagd worden.
  • Liposomale peeling. Deze peeling werkt op basis van liposomen. Liposomen zijn kapsels die als transportmiddel dienen om actieve stoffen in de huid te brengen. Hierdoor is de peeling uiterst veilig en daarom kan deze peeling (bijna) altijd worden uitgevoerd. De peeling mag namelijk op zongebruinde huiden, tijdens zwangerschap en is ook geschikt voor de zeer gevoelige huid. Deze peeling is een effectieve voorbehandeling voor een chemische peeling, of als oppepper voor de huid.

Resultaat

Afhankelijk van de indicatie zijn ongeveer vier behandelingen nodig met een tussenpose van 3 à 4 weken. Na het volledig genezen van de huid (na zo’n 4 weken) heeft u een verfriste huid en uitstraling. Afhankelijk van de diepte van littekens en/of rimpels, zijn deze vervaagd of verdwenen.

Complicaties

De behandelde huid zal een lichte zwelling en/of roodheid vertonen tijdens en meteen na de behandeling. Dit verdwijnt na enkele uren. In de komende dagen kan de huid gaan vervellen. De hoeveelheid en dikte van de vervelling hangt af van de soort peeling en het aantal lagen dat op de huid is aangebracht. Probeer deze vellen niet van de huid te trekken en niet te krabben aan eventuele korstjes. Wanneer u dit wel doet, heeft u kans dat de huid beschadigt en er een litteken ontstaat. Het gebruik van een peeling maakt de huid dunner. Hierdoor is er risico op (tijdelijke) pigmentvorming. U mag daarom niet in de zon of onder de zonnebank gedurende een maand voorafgaand, tijdens en een maand na de behandeling. Het is belangrijk de huid in deze periode te beschermen met crème met een hoge beschermingsfactor (30 of meer).

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u de huid voorzichtig wassen met een zeep met een zuurgraad (PH-waarde) die niet hoger is dan 5. Kies voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebescherming wilt gebruiken.

Zorg ervoor dat u gezond eet en leeft. Gezond leven betekent vooral voldoende slaap, beweging en frisse lucht. Ook goede voeding draagt bij tot een gezonde huid.

De volgende zaken kunt beter niet doen. Zo voorkomt u slechte invloeden voor uw huid:

  • Krabben;
  • Stevig schoonmaken van de huid;
  • Het wassen van de huid met heet water of naar de sauna gaan;
  • Het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol);
  • Het gebruik van make-up op oliebasis. Cosmetica op waterbasis heeft de voorkeur.

Vragen

Bij vragen of problemen na uw behandeling kunt u contact met ons opnemen. Dit kan tijdens kantooruren op tel: 0115-688106 (bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur).

April 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.