Bij u is de therapie PDT onder daglicht voorgeschreven. Op deze pagina leggen we u uit wat deze behandeling voor u inhoudt.

Voor wie is de therapie bedoeld

Photodynamische therapie (PDT) is een behandelmethode binnen de dermatologie die in selectieve gevallen wordt toegepast. Deze vorm van PDT is bedoeld voor mensen bij wie een actinische keratose oftewel een “zonnebeschadiging” is vastgesteld.

Wat houdt de behandeling in

Allereerst smeren we het te behandelen deel in met een zonnebrandcrème factor 50. We smeren het lichaamsdeel ruim in, omdat u geheel in de buitenlucht moet en we willen voorkomen dat u verbrandt. Dit moet zo’n 15 minuten inwerken. Het insmeren met de zonnebrandcrème doen we op de poli, omdat  we zeker willen weten dat er geen zonnebrandcrème gebruikt wordt die het licht weerkaatst. Dit beïnvloedt namelijk de  behandeling.

Daarna ruwen we het te behandelen plekje op en doen we er photosensitizer op. Dit is een zalf die uw huid gevoeliger maakt voor bepaalde lichtstralen. Nadat de photosensitizer is aangebracht mag u naar huis. Vanaf het moment dat u thuis bent, moet u twee uur in de buitenlucht zijn. Het is wel belangrijk dat het te behandelen gebied genoeg daglicht krijgt. Dus als het voorhoofd wordt behandeld, kunt u niet in de tuin werken of een boek lezen want dan krijgt het niet genoeg daglicht en werkt de behandeling niet.

Nabehandeling

Na 2 uur mag u de zalf met een nat washandje verwijderen en is de behandeling klaar. Als u die dag binnen blijft dan hoeft u verder niets te doen. Als u nog naar buiten gaat dan moet u een hoofdeksel dragen en in het gelaat zonnebrandcrème factor 30 of hoger smeren.

De behandeling is pijnloos. U kunt wel een lichte prikkeling voelen. Direct aansluitend aan de behandeling kan er roodheid en zwelling optreden. Soms ontstaat er korstvorming of een schaaf-/brandwondje. Genezing treedt op na 2 tot 6 weken.

Vragen

U komt na 6 weken op controle. Als u zich ongerust maakt, hevige pijn heeft, er een infectie optreedt of er een nabloeding is, dan kunt u contact met ons opnemen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie op tel: 0115-688494 of rechtstreeks met de dermatologieverpleegkundigen:

  • Marijke van de Velde op tel: 0115-677062
  • Caroline Janssen op tel: 0115-677064

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.