Bij u of uw naasten is het op dit moment noodzakelijk om de ademhaling te ondersteunen met behulp van de Optiflow zuurstoftherapie. Op deze pagina kunnen u en uw naasten nog eens rustig nalezen wat de Optiflow is en wat u kunt verwachten van de behandeling, de artsen en verplegend personeel.

Waarom Optiflow zuurstoftherapie?

Bij een ziekte aan uw longen kan het zuurstofgehalte in het bloed lager zijn dan normaal. Daardoor kunt u zich erg benauwd voelen. Het is belangrijk dat het zuurstofgehalte in uw bloed wordt hersteld. Daarom heeft uw arts besloten om u te behandelen met de Optiflow.

Wat is Optiflow zuurstoftherapie?

De Optiflow is een apparaat dat veel zuurstof en een hoge druk (hoge flow) kan geven. Door de hoge druk, die het apparaat geeft, openen de luchtwegen zich verder. Hierdoor kunnen de longen de zuurstof die u krijgt beter opnemen.

Wat gebeurt er bij de zuurstoftherapie?

De extra zuurstof krijgt u via een neusbril. Deze zit met een kort uiteinde (ongeveer 1 cm) in uw neus. Via de neusbril blaast de Optiflow warme, vochtige en zuurstofrijke lucht in uw neus. Als u hieraan gewend bent, voelt u zich minder benauwd en merkt u dat het ademen makkelijker gaat. Door de warme en vochtige lucht kunt u eventueel vastzittend slijm makkelijker ophoesten.

Tijdens het opstarten van deze behandeling, bewaakt de verpleegkundige het zuurstofgehalte in uw bloed met een saturatiemeter. We meten het zuurstofgehalte via een clip op uw vinger of oor. Als het zuurstofgehalte in uw bloed verbetert en stabiel blijft, is het niet meer nodig om doorlopend het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Dit gebeurt dan nog af en toe als dit nodig is. Doordat de zuurstof met kracht door de slang wordt geblazen maakt dit veel geluid. Dit hoort bij de behandeling en kan geen kwaad. Als het beter met u gaat bouwen we de behandeling met de Optiflow in kleine stapjes af.

Waar moet u rekening mee houden tijdens de behandeling met de Optiflow?

Hieronder leest u wat u tijdens de behandeling mag doen.

  • Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk door uw neus ademt met uw mond dicht. Op deze manier werkt de behandeling het beste en komt er het meeste zuurstof in uw longen;
  • U mag praten met een neusbril op;
  • U mag gewoon eten en drinken.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatiefolder nog vragen heeft, stel deze dan gerust aan de verpleegkundige die voor u zorgt of aan uw behandelend arts.

 

December 2019

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.