Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat deze over de ogen heen gaat hangen. Dit heet dermatochalasis. Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. Dermatochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien.

Daarnaast kunnen mensen last hebben van wallen onder hun ogen. Die wallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog of van vetophoping onder het oog. Soms wordt een onderooglidcorrectie gecombineerd met een bovenooglidcorrectie.

Ooglidchirurgie

Met ooglidchirurgie kunnen bepaalde afwijkingen van de oogleden worden verholpen. De positie en werking van oogleden zijn belangrijk voor het goed functioneren van de ogen. Bovendien hebben oogleden grote invloed op het uiterlijk. De meest voorkomende afwijkingen van de bovenste oogleden zijn een teveel aan huid en een hangend ooglid. De onderste oogleden kunnen, vooral op oudere leeftijd, naar binnen of naar buiten draaien.

  • Bij een entropion beschadigen de wimpers het hoornvlies waardoor littekenweefsel kan ontstaan.
  • Bij een ectropion kan het oog uitdrogen doordat het oog niet meer goed sluit, en doordat het traanvocht uit het oog loopt.

Al deze afwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken. Een operatie kan uitkomst bieden.

De behandeling

Correctie van de bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als met een heel lichte narcose plaatsvinden. Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt op de operatiekamer. U mag na een paar uur weer naar huis. Als u een lichte narcose krijgt, wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen op de dagbehandeling. Voor een lichte narcose moet u van te voren nuchter zijn. Vlak voor de operatie tekent de oogarts het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu weggehaald worden. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo’n litteken is nauwelijks zichtbaar.

Risico’s en complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk, maar zoals bij iedere operatie is er toch een zeker risico aan verbonden. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt mag u niet geopereerd worden. Het betreft in de eerste plaats medicijnen die aspirine of acetylsaliczuur bevatten, maar ook bloed verdunnende middelen die door de trombosedienst worden gecontroleerd. Ook andere medicijnen kunnen invloed hebben op de operatie. Meld daarom alle medicijnen die u gebruikt aan uw oogarts.

Bovenoogleden

Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Het kan voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u van uw arts oogdruppels of zalf krijgen die het uitdrogen tegengaan. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd. Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, is een nieuwe operatie soms noodzakelijk.

Entropion/ectropion

Een blauw oog na de operatie komt vaak voor, maar dit geneest snel. Lelijke littekens en infecties komen heel weinig voor. De ernstigste complicatie van een operatie is blindheid. Dit komt bij minder dan 1 op de 5000 operaties voor. De oorzaak is een bloeding na de operatie waarbij het bloed zich ophoopt in de oogkas. Daardoor raken de oogzenuw en het oog beklemd. Wanneer u na een ooglid-operatie merkt dat uw oog gaat uitpuilen of dat u minder gaat zien, moet u direct contact opnemen met uw oogarts of direct naar het ziekenhuis gaan.

Vergoeding van de kosten

Ooglidcorrectie

De kosten van een ooglidcorrectie worden soms vergoed. Neem altijd vooraf contact op met uw ziektekostenverzekeraar.

Ooglidchirurgie

De kosten van een entropion en ectropion worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekering.

Meer informatie

Indien u vragen heeft over uw (vervolg)afspraken, diagnose of behandeling, dan kunt u contact opnemen met de oogpoli op het nummer: 0115-688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

 

Augustus 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.