Een conjunctivitis is de medische term voor ontstoken slijmvlies van het oog. Het slijmvlies (Conjunctiva) bedekt een deel van de oogbol en de binnenzijde van de oogleden. Dit slijmvlies bevat dunne bloedvaten en bij irritatie zetten deze vaatjes op en wordt het oog rood. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.

Klachten

Typische klachten voor een conjunctivitis zijn:

  • branderig/ irritatie gevoel
  • rood oog
  • overmatig tranen
  • lichtschuwheid
  • jeuk

Er zijn echter verschillende soorten conjunctivitis, waardoor het kan zijn dat niet alle klachten voor u van toepassing zijn. Een bacteriële conjunctivitis wordt gekenmerkt door een geelgroene afscheiding/pus. De virale vorm geeft vaak slijmvormige en waterige afscheiding, rood oog. Dit kan gepaard gaan met een loopneus, zoals bij een verkoudheid. Het kan 1-2 weken duren. De allergische conjunctivitis geeft vaak jeuk, waterige afscheiding en matige tot hevige roodheid.

Diagnose

Door onderzoek kan de oogarts onderscheid maken tussen de verschillende vormen. Soms kan het nodig zijn een ‘’kweek’’ te maken van de afscheiding uit het oog. Hiervoor wordt heel voorzichtig een klein wattenstaafje langs het oogslijmvlies gestreken. Op deze manier kan worden vastgesteld welke bacterie of virus bestreden moet worden.

Behandeling

Bij een bacteriële conjunctivitis wordt een antibioticum gegeven. Dit kan in de vorm van druppels, zalf of een gel. Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geen effect. Deze gaan meestal vanzelf over, maar soms is het hierbij nodig om ontstekingsremmende medicijnen te druppelen. De allergische conjunctivitis wordt behandeld met druppels die gericht zijn tegen de allergie in het oog. (antihistaminicum)

Preventie

De bacteriële en virale vormen van conjunctivitis zijn besmettelijk. Het is daarom aan te bevelen de handen goed te wassen na contact met je ogen en geen handdoeken of zakdoeken over en weer te gebruiken.

Meer informatie

Indien u vragen heeft over uw (vervolg)afspraken, diagnose of behandeling, dan kunt u contact opnemen met de oogpoli op het nummer: 0115-688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

 

Augustus 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.