Uw arts (de aanvrager van dit onderzoek), heeft voorgesteld om een gastroscopie te doen. Op deze pagina krijgt u meer informatie over dit onderzoek, de voorbereiding en wat u na afloop kunt verwachten. Wilt u uw patiëntenkaart en de verwijsbrief van uw (huis)arts naar het onderzoek meenemen.

Locatie De Honte Terneuzen:

  • U mag zich melden op afdeling C1 (dagverpleging). De secretaresse geeft dan aan waar u naartoe kunt, naar de afdeling of naar het bankje op routenummer 98.

Wat is een gastroscopie?

Bij een gastroscopie bekijkt de scopist (de arts die de scopie uitvoert) de binnenkant van uw slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm. Het onderzoek wordt uitgevoerd met de endoscoop. Dit is een flexibele slang met een doorsnede van 11 mm. Deze wordt via de mond en slokdarm in de maag en een klein stukje van de twaalfvingerige darm geschoven. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera. Indien nodig kunnen stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk. De beelden die de camera maakt zijn te zien op een beeldscherm en we kunnen foto’s maken. Op locatie Terneuzen is het mogelijk om het onderzoek zelf mee te volgen op een tweede scherm. We maken van het onderzoek een schriftelijk verslag voor uw arts. Gemiddeld duurt een gastroscopie 10 tot 15 minuten.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Uw maag en twaalfvingerige darm moeten helemaal leeg zijn, zodat het onderzoek goed kan worden uitgevoerd. Nuchter wil zeggen: niet meer eten, drinken of roken vanaf 24.00 uur de avond voor het onderzoek.

Als u ’s middags na 13.00 uur het onderzoek heeft, dan mag u voor 09.00 uur nog een licht ontbijt gebruiken. Onder licht ontbijt wordt verstaan: thee (weinig suiker) met beschuit, GEEN melk.

Patiënten die medicijnen gebruiken

Als u medicijnen gebruikt, dan is het belangrijk dat u dit van te voren met uw arts bespreekt. Deze kan u vertellen of u met deze medicijnen moet stoppen en vanaf wanneer.

  • Met bloedverdunnende medicijnen moet u soms voor het onderzoek stoppen.
  • Patiënten met diabetes (suikerziekte). Het gebruik van insuline moet u overleggen met uw arts. De voorbereiding is in principe dezelfde
  • Parkinsonpatiënten kunnen hun medicijnen (sinemet) gewoon innemen.

Roesje

In enkele gevallen is het nodig om het onderzoek onder een roesje te doen, bijvoorbeeld wanneer een uitgebreidere endoscopische behandeling of ingreep moet gebeuren. Een gastroscopie met een roesje kan niet door de huisarts aangevraagd worden. Dit gebeurt alleen op indicatie via uw medisch specialist. Op de dag van het onderzoek kan niet alsnog besloten worden tot een roesje. Het ziekenhuis moet namelijk een bed reserveren. Bij opname is het dragen van make-up, nagellak, gelnagels en piercings niet toegelaten. Tijdens het onderzoek is het dragen van sieraden niet toegestaan. Sieraden en waardevolle bezittingen kunt u het best thuislaten.

Een roesje wordt ook wel ‘sedatie’ genoemd. Dat wil zeggen dat u kalmerende, slaap-bevorderende medicijnen toegediend krijgt via een infuusnaald. Meestal wordt hiervoor Dormicum® (midazolam) gebruikt. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het effect van een roesje verschilt per persoon. Sommige mensen vallen in slaap, terwijl anderen alleen wat versuft zijn. U bent nog in staat om aanwijzingen van de scopist op te volgen en kunt zich bijvoorbeeld omdraaien als dat nodig is. Tijdens een gastroscopie met roesje controleert een verpleegkundige uw bloeddruk, hartslag en ademhaling. Dit gebeurt met een knijper op één van uw vingers en een bloeddrukmeter.

Een bijwerking van de medicatie die kan optreden is dat u slecht kunt doorademen (ademhalingsdepressie) met zuurstoftekort in het bloed als gevolg, waardoor zuurstof-toediening noodzakelijk is. Observatie op de afdeling dagverpleging is na het onderzoek noodzakelijk.

Als het onderzoek onder sedatie wordt gedaan, moet u na afloop van het onderzoek door een familielid of kennis vanaf de dagverpleging naar huis gebracht worden. Het is wettelijk niet toegestaan om op de dag van het onderzoek zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. U mag die dag niet zelf een auto, motorfiets of fiets besturen, u mag ook niet zonder begeleiding met openbaar vervoer of taxi reizen.

Het onderzoek

De verpleegkundige vraagt om de gebitsprothesen, losse gebitsdelen of piercings uit te doen en de bril af te zetten.  Vervolgens gaat u op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de scopist en de verpleegkundige goed opvolgt. De scopist brengt de endoscoop voorzichtig in en schuift deze in uw slokdarm, via de maag naar het eerste stukje van de dunne darm. Dit gaat het beste als u zich zo goed mogelijk ontspant. Tijdens het onderzoek wordt er lucht ingeblazen, zodat de scopist beter zicht heeft. U kunt hierdoor last hebben van een opgeblazen gevoel. Er kunnen stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk. Tijdens het terugtrekken bekijkt de scopist de wand van de twaalfvingerige darm, de maag en de slokdarm nauwkeurig.

Na het onderzoek

De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van boeren en een opgeblazen gevoel. Daarnaast kan de keel een tijdje gevoelig of geïrriteerd zijn. Als er tijdens het onderzoek weefselstukjes zijn weggenomen is het mogelijk dat u wat bloederig slijm ophoest. Normaal gesproken verminderen en verdwijnen bovengenoemde klachten binnen korte tijd. Als de klachten juist erger worden, neem dan contact op met uw arts.

De uitslag van het onderzoek

Veelal kan de scopist u meteen de uitslag geven. Echter wanneer tijdens het onderzoek stukjes weefsel (biopten) zijn weggenomen worden deze opgestuurd naar het pathologisch laboratorium. De uitslag is dan na 1 week bekend bij uw arts.

Complicaties

Complicaties bij een gastroscopie komen zelden voor. Wanneer een ingreep gedaan moet worden neemt het risico iets toe. In de meeste gevallen gaat het om een nabloeding. Deze stopt meestal vanzelf. Soms kan opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Zelden komt het voor dat er tijdens de ingreep een gaatje in de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm ontstaat (perforatie). Hiervoor moet dan eventueel endoscopisch of operatief worden ingegrepen. Bij spoedonderzoeken is de kans op complicaties groter dan normaal, onder andere omdat de patiënt dan niet altijd nuchter is.

Uw afspraak verzetten of een vraag?

Voor het verzetten of afzeggen van uw afspraak of als u vragen heeft over het onderzoek kunt u bellen met de secretaresse van de polikliniek MDL. Zij is van maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:30 uur bereikbaar op het volgende telefoonnummer: 0115-688573.  Als u uw vraag per email stuurt naar scopieafdeling@zzv.nl dan krijgt u binnen twee werkdagen antwoord. Heeft u dringende vragen die niet kunnen wachten, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Januari 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.