Binnenkort ondergaat u in het ziekenhuis ZorgSaam een coloscopie onder propofol. Uw behandelend arts heeft u hierover geïnformeerd. Op deze pagina leest u meer informatie over dit onderzoek, de voorbereiding en wat u na afloop kan verwachten.

Wat is propofol-sedatie

Met propofol-sedatie verlagen we het bewustzijn met medicijnen die er voor zorgen dat u in een soort ‘slaap’(roes) valt. Propofol-sedatie is NIET hetzelfde als narcose. U behoudt belangrijke reflexen als ademhalen en slikken. Propofol-sedatie maakt het mogelijk om een mogelijke onaangename coloscopie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen zonder pijn, angst of stress. Omdat u ‘slaapt’ merkt u heel weinig tot niets van het onderzoek. Het middel Propofol verlaagt het bewustzijn. Het werkt snel in en is ook snel uitgewerkt. Propofol is een middel dat goed stuurbaar is, dat betekent dat u slaapt tijdens de gehele coloscopie en wakker wordt als deze beëindigd is.

Wat is een coloscopie

Dit is een onderzoek waarbij de arts met behulp van een dunne buigzame slang (de endoscoop) via de anus de dikke darm bekijkt. Op deze manier kan men ontstekingen, bloedingen, poliepen of tumoren opsporen. Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren).  Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Als er ingrepen moeten worden gedaan, zoals het verwijderen van poliepen, kan het onderzoek langer duren.

Het preoperatieve spreekuur (POS)

 • Terneuzen, route 64;
 • Oostburg, route 90;
 • Hulst, route 14

Als voorbereiding op het pre operatieve spreekuur vult u drie dagen voorafgaand aan de POS afspraak THUIS een digitale vragenlijst in over uw gezondheid. U vindt de vragenlijst door in te loggen op het Patiëntenportaal. Dat kan via deze link.

Vervolgens wordt er op het pre-operatieve spreekuur uw gezondheid, medische voorgeschiedenis en medicijngebruik doorlopen aan de hand van de reeds ingevulde digitale vragenlijst. Er wordt u uitgelegd hoe de sedatie zal gaan en welke thuismedicatie u voor de coloscopie mag gebruiken. Ze verifiëren uw lengte, gewicht en bloeddruk, en luisteren naar uw hart en longen. Zo nodig krijgt u nog een hartfilmpje of aanvullend bloedonderzoek.

Als er na het bezoek aan het POS iets wijzigt in uw gezondheidstoestand (of bij onduidelijkheden), gelieve dan het POS hiervan op de hoogte te brengen op telefoonnummer: 0115 – 677171.

Belangrijk: wat neemt u mee naar het pre operatieve spreekuur (POS)?

 • Een actuele medicijnenlijst (vraag deze tijdig op bij uw apotheek);
 • Naam en telefoonnummer van uw contactpersoon;
 • Eventueel een lijst met vragen die u wilt stellen;
 • Gegevens over mogelijke allergieën (naam medicijn/stof, welke reactie?);
 • Heeft u een pacemaker of ICD? Dan is het belangrijk dat u uw kaartje bij u draagt;
 • Heeft u een pinda- of soja-allergie geef dit dat aan.

Het verpleegkundig spreekuur

 • Terneuzen route 48

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de coloscopie wordt u (niet in alle gevallen) vooraf uitgenodigd voor het verpleegkundig spreekuur (dit kan eventueel ook telefonisch). Hier krijgt u uitleg over het onderzoek en er wordt een vragenlijst met u doorgelopen ter voorbereiding van het onderzoek. Lees de folder door vóór u naar het spreekuur komt. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze tijdens het verpleegkundig spreekuur stellen.

De voorbereiding

Een nauwkeurige inspectie is alleen mogelijk als de dikke darm goed schoon is. Hiervoor is het noodzakelijk dat u onze richtlijnen voor de voorbereiding goed opvolgt. Als u niet minimaal 1x per dag ontlasting heeft moet u bisocodyl innemen vanaf de dag dat u met het dieet begint (vier dagen voor uw onderzoek). Dit kunt u kopen bij de drogist. Neem iedere dag 1 tabletje.

4 dagen voor het onderzoek begint u met een vezelarm dieet.

Daarnaast krijgt u een recept voor Moviprep waarmee u 2 x 1 liter laxeerdrank kunt maken. De dag vóór het onderzoek en in de (vroege) ochtend op de dag van het onderzoek moet u dit drinken.

Het vezelarm dieet: wat wel/niet

Broodmaaltijden

Wel:

 • beschuit en wit brood met margarine
 • gewone (smeer)kaas, vleeswaren, hagelslag, chocolade, pasta, stroop,

Niet:

 • brood met zaden en of pitjes, geen volkorenbrood  of ontbijtgranen
 • pindakaas, jam met stukjes/pitjes

Warme maaltijden

Wel:

 • Gemixte of gezeefde soep/bouillon
 • Aardappelen, witte rijst, spaghetti en macaroni
 • Vlees, vis, kip en gekookte eieren
 • Goed gaar gekookte bietjes, bloemkool, broccoli, wortelen en appelmoes

Niet:

 • Soep met stukjes groenten
 • Volkoren en meergranen pasta, zilvervliesrijst
 • Asperges, bleekselderij, kool, rauwkost, (sni-/sperzie-)bonen, prei, erwten, spinazie
 • peulvruchten, maïs, champignons, tomaten, taugé, ui, knoflook

Fruit en desserts

Wel:

 • peer geschild of banaan en de dag voor het onderzoek geen fruit meer.
 • Pap, vla, kwark en yoghurt  zonder stukjes fruit en/of pitjes

Niet:

 • Gedroogde vruchten en gedroogd fruit, noten
 • Sinaasappel, grapefruit, mandarijn, ananas, kiwi en fruit met pitjes/vezels
 • Pap, vla, kwark en yoghurt  met stukjes fruit en/of pitjes

De dag vóór het onderzoek

Volg de instructie op uit onze eigen folder zoals hieronder beschreven. (De uitleg van de bijsluiter van de apotheek wijkt af van onze instructies)

 • De avond voor het onderzoek mag u nog een vloeibare avondmaaltijd gebruiken. Dit kan zijn: gezeefde of gemixte soep, yoghurt ( zonder stukjes fruit en/of pitjes) of vla.
 • Vanaf het moment dat u met de inname van Moviprep begint mag u niets meer eten tot na het onderzoek. Drinken mag tot 2 uur voor opname tijd.
 • Tussen 18.00 en 20:00 uur drinkt u 1 liter Moviprep. Het is noodzakelijk om daarbij minstens een 1 liter heldere drank te drinken. De volgende dranken (helder vloeibaar) zijn toegestaan: water, appelsap, limonadesiroop en thee. Geen koolzuurhoudende dranken en geen melkproducten!

Enkele tips voor het drinken van de Moviprep:

 • De Moviprep en de heldere drank kunt u afwisselend drinken
 • Drink het gekoeld
 • Doe er een scheutje limonadesiroop door
 • Gebruik tussendoor suikervrije kauwgom

Uw ontlasting zal steeds dunner worden en mogelijk krijgt u buikpijn en krampen. Het kan enige uren duren voor u reageert op het laxeermiddel. De reactie op het medicijn verschilt namelijk van persoon tot persoon. Uiteindelijk is het de bedoeling dat uw ontlasting waterdun (zonder stukjes/ brokjes) en vrijwel helder/ geel is. Dat is een teken dat uw darm goed schoon is. Het is van belang dat u alles opdrinkt. Als de darm niet goed schoon is kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden of wordt het onderzoek eventueel stopgezet.

De dag van het onderzoek

De dag van het onderzoek mag u geen ontbijt nuttigen.

Tussen 08.00 en 10.00 uur drinkt u weer 1 liter Moviprep + minstens 1 liter heldere drank. Het is echt van belang dat u alles opdrinkt. U mag nog heldere vloeistof naar keuze drinken tot twee uur voor het onderzoek.

Make-up, nagellak, gelnagels, bodylotion en piercings moet u verwijderen. Sieraden en waardevolle bezittingen kunt u het best thuislaten. Tijdens het onderzoek is het dragen van sieraden niet toegestaan

Het is verstandig in de uren voor de operatie niet te roken. De luchtwegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen.

De dagverpleging

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling C1. Daar wordt u opgenomen en krijgt u een bed toegewezen. Er wordt een aantal metingen verricht en krijgt u een infuusnaaldje in de arm. Uw bril en/of gehoorapparaat kunt u op de dagverpleging achter laten.

Als u aan de beurt bent, wordt u op het bed naar de scopiekamer gebracht.

Time-Out procedure

Binnen ZorgSaam besteden we veel zorg aan veiligheid. De time-out procedure is een checklijst om de laatste details voor een behandeling te controleren. Tijdens het hele proces vragen we herhaaldelijk naar o.a. uw naam, geboortedatum, welke ingreep u zult ondergaan en of u allergieën heeft. Dit alles om er voor te zorgen dat de juiste patiënt de juiste procedure ondergaat

Pas daarna start de coloscopie onder sedatie.

Het onderzoek

U wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur om uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in uw bloed te controleren.

U krijgt extra zuurstof via een slangetje in de neus of een kapje. U moet op uw linkerzijde gaan liggen. Via het infuusnaald wordt de propofol-sedatie toegediend. Voor het onderzoek voelt de scopist met de vinger in de anus, waarna de endoscoop met behulp van glijmiddel naar binnen gebracht wordt en opgeschoven tot bij de dunne darm. De scopist blaast via de endoscoop CO2 in uw darm. De darm gaat daardoor openstaan, zo is de darmwand goed zichtbaar voor de arts. De ingeblazen CO2 wordt grotendeels door de darm opgenomen. Indien nodig kan weefsel worden weggehaald of poliepen verwijderd.

Na het onderzoek

Als de arts klaar is met de coloscopie dan worden de propofol-sedatiemedicijnen gestopt en wordt u snel wakker. Vervolgens gaat u terug naar de dagverpleging. Daar wordt u weer aangesloten op de bewakingsapparatuur. Het kan zijn dat u zich nog wat slaperig voelt en wegdommelt, dit is normaal.

Bent u weer helemaal wakker en gaat alles goed, dan krijgt u wat te eten en kunt u naar huis. De verpleegkundige kan u vertellen hoe het onderzoek verlopen is en wat er gedaan is. In totaal duurt de opname gemiddeld 2,5 uur (vanaf opname tot ontslag) .

U mag in principe weer alles eten en drinken. Het is verstandig om het op de dag van het onderzoek verder rustig aan te doen. De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen CO2. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door winden te laten. De pijn is dan vaak snel weer weg. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, dan kunt u wat bloed verliezen.

Bij propofol-sedatie bestaat er een kleine kans op misselijkheid. Tijdens de procedure krijgt u hier preventief medicatie voor. Ook bestaat de mogelijkheid dat u zich suffer voelt na de behandeling, ook dit is te herleiden naar de propofol-sedatie. Normaal gesproken verminderen en verdwijnen bovengenoemde klachten binnen enkele dagen. Als het bloedverlies langer aanhoudt, de bloeding heviger wordt, de pijn toeneemt bij koorts of bij twijfel altijd contact opnemen met uw huisarts of HAP.

De verpleegkundige van de afdeling zal u instructies geven waar u op moet letten als u terug thuis bent.

Omdat het onderzoek onder propofol-sedatie wordt gedaan, moet u na afloop van de coloscopie door een familielid of kennis opgehaald worden op de dagverpleging. Het is wettelijk niet toegestaan om op de dag van het onderzoek zelfstandig zelf een auto, motorfiets of fiets besturen. U mag niet zonder begeleiding met openbaar vervoer of taxi reizen.

Complicaties

Complicaties bij een coloscopie komen zelden voor.

 • Er is een kans dat er een nabloeding ontstaat (na poliepen verwijderden). Deze stopt meestal vanzelf, mocht dat niet het geval zijn dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
 • Het komt zelden voor dat er na verwijdering van de poliep een gaatje (perforatie) in de darm ontstaat. Hiervoor moet dan eventueel endoscopisch of operatief worden ingegrepen. De kans op complicaties is kleiner naarmate de darm schoner is. Dit benadrukt nogmaals het belang van een goede voorbereiding. Bij aanhoudende pijn na het onderzoek, moet u contact zoeken met uw arts.

Grote risico’s en complicaties ten gevolge van de propofol-sedatie komen zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten. Daarom informeren wij u over complicaties die kunnen voorkomen

 • Tijdens de sedatie kan het voorkomen dat de ademhaling vermindert en de bloeddruk daalt. Het kan zijn dat u dan extra medicatie nodig heeft.
 • Het kan voorkomen dat u moet braken. Hiervoor is het belangrijk dat u twee uur voorafgaand aan de coloscopie nuchter bent.
 • Misselijkheid kan optreden als bijwerking van de medicijnen.

Vragen over uw onderzoek

U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek MDL. Zij is van maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:30 uur bereikbaar op het volgende telefoonnummers: 0115-688573. Als u uw vraag per email stuurt naar scopieafdeling@zzv.nl dan krijgt u binnen twee werkdagen antwoord. Heeft u dringende vragen die niet kunnen wachten, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

 

Januari 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.