Binnenkort wordt u verwacht voor een neusendoscopie. Dit is een onderzoek waarbij het inwendige van de neusholte wordt bestudeerd. Er wordt gekeken of er vormafwijkingen van het neustussenschot, van de openingen van de neusholten of van de neus-keelholte zijn. Daarnaast kan met dit onderzoek een eventueel gezwel opgespoord en onderzocht worden. In het laatste geval wordt een stukje weefsel verwijderd voor nader onderzoek. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek KNO.

Welke voorbereidingen zijn nodig?

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Gebruikt u medicatie, dan kunt u die normaal blijven innemen, tenzij de arts anders voorschrijft.

In het ziekenhuis

Voor het onderzoek wordt de neus plaatselijk verdoofd met een neusspray. In deze spray bevindt zich de verdovingsvloeistof waardoor de keel licht verdoofd wordt en gezwollen lijkt aan te voelen. Het inslikken van de druppeltjes verdovingsvloeistof is niet gevaarlijk. De inwerking van de verdoving duurt vijftien tot twintig minuten. Gedurende die tijd verblijft u in de wachtruimte.

Verloop van het onderzoek

Als de verdoving goed is ingewerkt, kijkt de arts met een scoop in de neus. Een scoop is een dun kijkertje.

Wat mag u na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u alle bezigheden weer meteen hervatten. Door de verdoofde keel mag u een uur na het onderzoek niets eten of drinken. U zou zich kunnen verslikken.

Hoe komt u aan de uitslag?

De uitslag van het onderzoek wordt, voor zover mogelijk, direct met u besproken.

Bent u verhinderd?

Bent u onverwachts verhinderd? Neem dan contact op met de poli van de KNO-artsen, tel. 0115-688518. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Tot  slot

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO. U vindt ook informatie op www.kno.nl. Aan het begin van het onderzoek vertelt de behandelend arts of de verpleegkundige u wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen hebt, kunt u die ook aan hem of haar stellen. U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12:00 en tussen 13:00 en 16:00 uur contact opnemen met de poli KNO, 0115-688518.

 

 

Januari 2021

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.