Voor veel patiënten is het krijgen van een MRI-scan enorm spannend. Aromatherapie kan als ondersteunende zorg aangeboden worden om een deel van deze spanning weg te nemen. De afgelopen maanden zijn Simone Triebels, Natascha de Bruijn-Bertram en Chloë Veenstra bezig geweest met een onderzoek waarbij gekeken wordt naar de ervaring van patiënten die de aromazorg ontvangen. Dit onderzoek loopt nog tot eind april.  

 Tijdens het onderzoek krijgen patiënten een gaasje met daarop druppels lavendel of mandarijn, waarvan is bewezen dat deze geuren rustgevend werken. Inmiddels hebben 33 patiënten aan het onderzoek meegedaan en uit het onderzoek zijn intussen al positieve resultaten naar voren gekomen. Zo heeft 90% van de patiënten de aromatherapie als ondersteunend ervaren. Een paar reacties van patiënten waren “Het geeft rust, afleiding en is een heerlijke geur!”, “Heerlijk lavendel, net alsof ik in mijn tuin zat in de zomer, zeer ontspannend” en “Zeker blijven aanbieden! Het gaf mij rust”.  

 Ook vond 93% van de patiënten dat er in de reguliere zorg meer aandacht besteed moet worden aan aromatherapie. Zo reageerden patiënten onder andere met “Het helpt, gezien de MRI-scan voor veel mensen onbekend is”, “Ik had het niet verwacht, maar het was erg positief” en “Maakt het prettiger voor de patiënt”.  

 De laboranten zijn ook erg positief over het gebruik van de aromatherapie bij patiënten (met angstklachten). Als het onderzoek is afgerond willen we het gebruik van de oliën graag voortzetten op de afdeling en de toepassing ervan uitbreiden naar de andere onderzoekskamers. 

 juni 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.