Wat is Morbus de Quervain?

Het strekken en het naar buiten bewegen van de duim wordt verzorgd door drie pezen die van de onderarm naar de duim toe lopen. Twee van deze pezen lopen door een nauwe tunnel (peesschede) aan de duimzijde van de pols. Doordat de peesschede aan de binnenzijde een slijmvlieslaag heeft, glijdt de pees hier makkelijk en soepel doorheen. Bij Morbus de Quervain zijn de twee pezen of de peesschede geïrriteerd (ontstoken). Door de ontstekingsreactie kunnen de pezen niet goed door de koker bewegen, dit veroorzaakt de pijn. De oorzaak van de ontstekingsreactie is niet bekend. Het wordt soms geassocieerd met overbelasting of herhaalde bewegingen, het gebruiken van de pols in een onnatuurlijke hoek en wisselingen in de hormoonspiegel.

Diagnostiek

De arts stelt de diagnose door lichamelijk onderzoek. Vaak wordt er een röntgenfoto gemaakt om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Symptomen

Bij een (pees)schede ontsteking van De Quervain kunt u last hebben van:

  • Pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols met soms uitstraling naar de onderarm;
  • Verergering van de klachten bij het strekken of buigen van de duim.

Behandeling

Conservatieve behandeling

De voorkeur is om u te behandelen zonder operatie. Deze behandeling bestaat uit:

  • Rust en onstekingsremmers;
  • Spalk: door middel van een afneembare spalk worden zowel de pols als duim geïmmobiliseerd en worden daardoor ontlast;
  • Injectie met ontstekingsremmers (Corticosteroïden): de orthopedisch chirurg kan op de pijnlijke plaats een injectie geven. De injectie bestaat uit een verdovingsvloeistof in combinatie met ontstekingsremmers.

Vaak wordt een combinatie van bovenstaande behandelingen toegepast.

Operatieve behandeling

Wanneer bovenstaande behandelingen onvoldoende effect opleveren, kan uw orthopedisch chirurg in samenspraak met u besluiten u te opereren.

De orthopedisch chirurg maakt een kleine huidsnede en maakt het dak van de betreffende peesschede open om ruimte te bieden voor de twee pezen. De irritatie van de pezen is niet altijd direct verdwenen. In de weken tot maanden na de operatie herstelt het dak van de peesschede weer, maar de pezen hebben meer ruimte gekregen. Deze kunnen dan weer zonder moeite door de peesschede glijden en herstellen van de irritatie/ontsteking.

Welke verdoving wordt toegepast

Voor de operatie komt u op het pre operatief spreekuur (POS). Hier wordt de nodige informatie van u verzameld, uw eventuele medicatie besproken en samen met u gekeken naar welke anesthesie (verdoving) u krijgt.

Dag van de operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis. U wordt ontvangen door de verpleegkundige op de afdeling Orthopedie. U bent op deze dag nuchter, wat wil zeggen dat u vanaf twaalf uur ’s nachts niets meer heeft gegeten of gedronken. Uw medicatie met water innemen mag wel. Indien u later op de dag geopereerd wordt mag u eventueel volgens afspraak nog een licht ontbijt nuttigen (beschuit met jam). U ontvangt van de verpleegkundige op de afdeling de nodige informatie over de afdeling en hoe het rondom de operatie zal verlopen.

De operatie gebeurt doorgaans in dagbehandeling. Dat wil zeggen dat u dezelfde dag nog naar huis toe mag. Zorg ervoor dat iemand u naar huis toe kan brengen. Op indicatie kan het zijn dat u een nacht in het ziekenhuis blijft.

Nabehandeling

Om uw hand zit een drukverband, dit dient u de eerste 3 dagen te laten zitten. Het verband dient droog te blijven. Onder het verband zit een pleister. Deze pleister mag u zo nodig wisselen nadat het verband verwijderd is.

Het is belangrijk dat u uw hand omhoog houdt. Zo gaat u de zwelling van uw hand en arm zoveel mogelijk tegen. Beweeg regelmatig uw vingers.

De geopereerde hand kan gewoonlijk na twee weken weer normaal gebruikt worden. Sommige patiënten ervaren nog enige tijd een lichte zwelling ter plaatse van het litteken of stijfheid van de duim. De eerste zes weken kunt u beter geen voorwerpen stevig vastgrijpen of veel kracht uitoefenen om nieuwe overbelasting te voorkomen. De duur van de herstelfase is variabel en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel.

Complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing en infectie. Andere problemen die kunnen optreden zijn krachtsverlies, pijn, gevoelsverlies, of een combinatie hiervan.

Poliklinische controle

Na 10-14 dagen komt u voor de poliklinische controle. De hechtingen zullen dan ook verwijderd worden.

Belangrijk

In de volgende gevallen dient u met de behandelend arts contact op te nemen.

  • Aanhoudend bloeden  van de wond;
  • Ontsteking van de wond (te herkennen aan roodheid, zwelling, gloeien al dan niet met productie van vocht of pus);
  • Koorts en/of algemeen onwelzijn;
  • Toename van pijn, die niet verbetert bij inname van voorgeschreven pijnmedicatie;

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u die stellen tijdens uw bezoek aan de behandelend arts.

 

Januari 2021

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.