Mastopathie is een verzamelnaam voor een goedaardige aandoening van de borst. Hierbij kunnen verschillende afwijkingen in het borstklierweefsel optreden, zoals cysten (holte met vocht), bindweefselvorming of ontstekingen. Bij mastopathie kunt u één of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of hobbels in uw borst(en) voelen. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten.

Veel vrouwen krijgen na hun dertigste last van pijnlijke borsten, met of zonder knobbels. De borsten kunnen regelmatig gespannen aanvoelen en soms nauwelijks aanraking verdragen. Bij veel vrouwen is er een duidelijke relatie tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is het ergst vóór de menstruatie en ook eventuele knobbeltjes zijn dan het best voelbaar. Na de menstruatie nemen de klachten weer af. Tijdens de overgang kan mastopathie verergeren, weggaan of zelfs voor het eerst beginnen. De oorzaak van mastopathie is niet bekend, maar men denkt dat hormonen een rol spelen. Meestal gaat de mastopathie na de overgang over.

Soms is er geen verband tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus te ontdekken. De pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of knagend. Deze vorm komt vaak voor bij vrouwen boven de veertig. Tijdens de menopauze (overgang) nemen de klachten vaak af, maar na de overgang kunnen ze weer terugkomen. Ook dit is een vorm van mastopathie.

Risico op borstkanker

Ongeveer één op de tien vrouwen heeft last van mastopathie in één of beide borsten. Mastopathie geeft geen verhoogde kans op het ontwikkelen van borstkanker. Wel heeft een vrouw met mastopathie, net als elke andere vrouw, kans om borstkanker te ontwikkelen. Een blijvende verandering in uw borst is altijd een reden om uw arts te raadplegen. De huisarts zal beoordelen of verwijzing naar de mammapoli geïndiceerd is.

Mogelijke behandeling van mastopathie

Helaas zijn er voor de optredende pijnklachten geen afdoende middelen voorhanden die bij iedereen werkzaam zijn. De volgende opties kunt u proberen en kijken of het resultaat oplevert:

  • Een goed sluitende BH (evt. sport-BH), zonder beugels en met bredere schouderbanden.
  • Zorg voor warmte in de vorm van een vest of trui. Hoe kouder, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.
  • Probeer uit te zoeken of er een relatie is met uw voeding: sommige voedingsmiddelen bevatten substanties (o.a. tyramines) welke de klachten kunnen opwekken of verergeren (bijvoorbeeld koffie, thee, cola, wijn, chocolade of kaassoorten). Het duurt ongeveer 3 maanden voor u effect kunt merken, na het stoppen met het nemen van deze producten.
  • Probeer een niet medicinaal middel: teunisbloemolie (1000 mg per dag, ook voor dit middel geldt dat het ongeveer 3 maanden duurt voordat u effect kan verwachten.). Dit is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek (raadpleeg vooraf de bijsluiter).
  • Soms helpt het slikken, stoppen of veranderen van de pil.

Heftige pijnklachten rond de menstruatieperiode kunnen eventueel worden bestreden met een eenvoudige pijnstiller (paracetamol) (raadpleeg zo nodig uw huisarts). Soms helpt een tijdelijk koud kompres om acute stuwingverschijnselen (opgezette borsten) tegen te gaan.

Vragen

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, stel deze aan uw arts of neem gerust contact op met de verpleegkundig specialist mammacare of mammacareverpleegkundige, dagelijks bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur op telefoonnummer: 0115-688132

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.