Waarom heeft u deze folder gekregen?

Er is u geadviseerd om acetylsalicylzuur (aspirine) te gaan gebruiken in uw zwangerschap. In de volksmond wordt dit ook wel kinderaspirine genoemd. Acetylsalicylzuur zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder aan elkaar klonteren.

Waarom zou u acetylsalicylzuur moeten gebruiken?

Onderzoek heeft aangetoond dat het risico verlaagd op het ontwikkelen van pre-eclampsie en/of foetale groeirestrictie bij vrouwen met een verhoogd risico op deze aandoeningen als u dit start voor 16 weken zwangerschap. Acetylsalicylzuur werkt alleen preventief (ter voorkoming van) en is geen behandeling van pre-eclampsie en/of foetale groeirestrictie.

Zwangerschap is een bijzondere gebeurtenis in uw leven. Er verandert veel in uw lichaam. Helaas kan een zwangerschap worden gecompliceerd door hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie). Een ernstigere vorm van zwangerschapshypertensie wordt pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) genoemd. Hierbij is er naast de hoge bloeddruk ook sprake van eiwitverlies in de urine of zijn er andere tijdelijke laboratoriumafwijkingen.

Een andere complicatie die tijdens de zwangerschap kan optreden is dat de groei van uw kindje niet optimaal verloopt, een foetale groeirestrictie.

We willen het risico op het ontstaan van deze aandoeningen verminderen en vandaar dat we met u het gebruik van acetylsalicylzuur hebben besproken. Deze folder geeft u aanvullende uitleg hierover.

Hoe moet ik acetylsalicylzuur gebruiken?

U neemt vanaf een zwangerschapsduur van 12 weken 1 keer per dag 160 mg acetylsalicylzuur in. 12 weken is het meest optimale moment. Soms wordt er later ook in de zwangerschap nog gestart, maar het effect wordt minder (vooral na 16 weken). U kunt de medicatie het beste in de avond innemen, omdat de opname dan beter is. U kunt de medicatie met of zonder eten innemen.

Wanneer mag ik acetylsalicylzuur niet gebruiken?

U mag acetylsalicylzuur in principe niet gebruiken bij: maag- en/of dunne darmbloeding(en) in de voorgeschiedenis, maagzweer, maaginfectie, overgevoeligheid voor aspirine, chronische darmziekten zoals Crohn en Colitis Ulcerosa, astma aanval na gebruik aspirine of bij lage bloedplaatjes.

Is acetylsalicylzuur wel veilig voor mijn baby?

Er is geen bewijs dat dit leidt tot afwijkingen bij uw baby op de korte en/of langere termijn. Acetylsalicylzuur helpt juist om het risico op schade voor uw baby te verlagen, door het risico op pre-eclampsie en de complicaties hierbij; zoals vroeggeboorte, foetale groeirestrictie en vruchtdood te verminderen.

Mogelijke bijwerkingen van acetylsalicylzuur?

Zelden kan gebruik leiden tot een maagbloeding. Informeer uw hulpverlener bij maagklachten en/of maagpijn. Soms wordt preventief een maagbeschermer voorgeschreven. Onderzoek laat echter geen verhoogd risico op miskramen, vaginaal bloedverlies in de zwangerschap, meer bloedverlies bij de bevalling of na de bevalling of het loslaten van de placenta zien.

Hoe weet ik of ik een verhoogd risico heb?

Tijdens uw bezoek aan de arts en/of (klinisch) verloskundige worden diverse vragen gesteld. Hiermee wordt bekeken of u een verhoogd risico heeft.

Bij één hoog risicofactor of bij twee of meer matige risicofactoren zou acetylsalicylzuur gebruik zinvol zijn.

Wat kan ik zelf doen om mijn risico te verlagen?

Het belangrijkste is als u rookt om hiermee te stoppen. Vraag uw arts of verloskundige indien nodig om hulp. Verder is een gezonde leefwijze (genoeg groente/fruit, weinig snoep/ vet voedsel, inname vette vis, weinig vlees) even belangrijk in de zwangerschap als buiten de zwangerschap. Kom niet teveel aan in de zwangerschap (gemiddeld 10-12kg gedurende de hele zwangerschap, echter hoe zwaarder u bent, des te minder u moet aankomen). Beperk  zoutinname. Probeer zo veel mogelijk te (blijven) bewegen.

Wat zijn symptomen of tekenen van pre-eclampsie?

Neem contact op met uw hulpverlener bij een van onderstaande klachten, vooral als deze niet verholpen kunnen worden met paracetamol (bij hoofdpijn), gebruik maagzuurremmer  (bij bovenbuikpijn) en/of omhoog leggen van uw voeten (bij vocht vasthouden).

 • Erge hoofdpijn
 • Problemen met zien: vlekken en/of lichtflitsen
 • Hevige pijn zoals bovenbuikpijn en/of bandgevoel in de bovenbuik
 • Hevig braken (vooral na een zwangerschapsduur van 24 weken)
 • Plotse toename van vocht vasthouden in gezicht, handen en benen

Vaak gestelde vragen

Kan acetylsalicylzuur in combinatie gebruikt worden met mijn overige medicatie?

Bepaalde medicatie kan een interactie geven met acetylsalicylzuur. Het is dan ook belangrijk dat uw hulpverlener op de hoogte is van alle medicijnen die u gebruikt, inclusief middelen die u zelf bij de apotheek en/of drogist haalt.

Wat moet ik doen als ik een tablet vergeten ben?

Neem deze in als u erachter komt. U hoeft de vergeten tablet niet extra te nemen als u er pas de volgende dag achter komt.

Heeft u verder vragen en/of opmerkingen? Bespreek deze dan met uw hulpverlener.

Bronnen:

 • Protocol ZorgSaam; Foetale groeivertraging (2018)
 • NVOG Richtlijn Hypertensieve aandoening in de zwangerschap
 • RCOG; Aspirin after low birthweight (query bank)
 • RCOG Guideline; Hypertension in pregnancy: diagnosis and management
 • RCOG statement on NICE Quality Standard for antenatal care
 • Patiëntenfolder Amphia Breda.

Maart 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.