Als gevolg van een borstoperatie is het mogelijk dat u wellicht de arm minder goed durft en kunt bewegen. Het rustig bewegen van de arm heeft een gunstige invloed op uw herstel. Probeer uw arm geleidelijk weer in te schakelen bij de gewone dagelijkse bezigheden. In deze folder beschrijven we enkele oefeningen die u kunnen helpen om de normale beweeglijkheid van de schouder te herstellen. Verder informeren we u over lymfoedeem en geven we adviezen die de kans op het ontstaan van lymfoedeem helpen verkleinen.

Borstsparende operatie, borstamputatie en/of verwijderen okselklieren

De dag na de operatie mag u op geleide van de pijn direct starten met oefeningen 1 tot en met 3A. Wanneer de drains/hechtingen zijn verwijderd mag u starten met de resterende oefeningen.

Directe reconstructie of expander

Als bij u een directe reconstructie is uitgevoerd of als een expander is geplaatst, mag u de eerste twee weken na de operatie de bovenarm maximaal tot schouderhoogte (90 graden) bewegen. U mag niet zwaar tillen (maximaal 1 kilo). De eerste twee weken mag u alleen oefeningen 1 tot en met 3A uitvoeren.
Na twee weken mag u ook de andere oefeningen geleidelijk gaan doen. Bouw het zo op dat u binnen zes weken alle oefeningen kunt uitvoeren.

Bestraling

Heeft u bestraling ondergaan? Dan is het belangrijk om de beweeglijkheid van uw arm en schouder tot een aantal jaar na de behandeling in de gaten te houden. Onderstaande oefeningen kunt u weer doen als dit nodig is. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw oncologie- en of oedeemfysiotherapeut.

Oefeningen

Het is belangrijk de oefeningen geleidelijk op te bouwen. Loop niet te hard van stapel. Oefen minimaal 2 keer per dag, opbouwen van 5 naar 10 herhalingen. Een gevoel van rek ter hoogte van schouder, arm of borst is normaal. Dit mag echter niet pijnlijk worden. Houd de rek telkens 5 tellen vast (niet veren) terwijl u rustig doorademt.

Algemene adviezen

  • U mag de arm gebruiken bij de zelfverzorging, zoals haren kammen en tanden poetsen.
  • Het is belangrijk om de arm regelmatig te laten rusten, zodat de wond zo goed mogelijk kan genezen.
  • Tillen/dragen: wacht tot uw eerste poliafspraak met tillen en dragen.

Sporten

Overleg met uw chirurg en/of fysiotherapeut wanneer u weer kunt gaan sporten. Binnen ZorgSaam bieden we ook oncologische revalidatie aan. Dit kan zowel tijdens de chemotherapie en radiotherapie als na de medische behandelingen.

Lymfoedeem

Ten gevolge van de operatie kan het lymfesysteem in zijn functie belemmerd worden. Doorgaans is het lichaam in staat zich aan deze nieuwe situatie aan te passen. Soms ontstaat er lymfoedeem  (vochtophoping in arm, borst of romp aan de geopereerde zijde). Als het gebied ook nog bestraald moet worden, neemt de kans op het ontstaan hiervan iets toe. Ook jaren na de ingreep kan er nog lymfoedeem ontstaan.

Daarom willen we u een aantal leefregels meegeven die de kans op het ontstaan van lymfoedeem verkleinen.

Adviezen en leefregels

  • Tijdens rustperiodes de arm regelmatig hoog leggen
  • Pas op met langdurig verblijf in extreme koude of warme ruimten en/of het ondergaan van grote temperatuurverschillen
  • Probeer wondjes te voorkomen. Wondjes direct reinigen en ontsmetten
  • Vermijd knellende kleding
  • Laat liever geen bloeddruk meten of bloed prikken aan de geopereerde zijde
  • De arm bewegen en oefenen is goed.

Redenen om contact op te nemen met de mammacare poli

  • Zwaar, moe of gespannen gevoel in arm of borst
  • Zwelling van hand, arm, borst of flank
  • Bewegingsbeperking of functieverlies van de schouder, hand of arm, pijn in arm of oksel, roodheid, koorts, grieperig gevoel
  • Tintelingen in arm of oksel
  • Voor problemen of vragen over uw oefeningen kunt u de afdeling fysiotherapie contacteren.

Vragen?

Wij helpen u graag. Neem gerust contact op met:

  • Mammacare poli, via tel: 0115-688132
  • Afdeling Fysiotherapie Locatie De Honte, Terneuzen, via tel: 0115-688262

Indien u een verwijzing heeft gekregen voor fysiotherapie na uw opname, kijk dan op de
website van uw zorgverzekeraar of dit wordt vergoed. Let op: mogelijk moet u binnen
bepaalde termijn na uw verwijzing of operatie starten om in aanmerking te komen voor een 
vergoeding.

Januari 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.