HSG (hysterosalpingografie) is een onderzoek om de baarmoeder en eileiders in beeld te brengen. Met jodiumhoudend contrastvloeistof worden de baarmoeder en de eileiders in beeld gebracht om te kijken of er doorgang is naar de vrije buikholte. Dit wordt zichtbaar gemaakt op röntgenfoto’s. Het onderzoek wordt meestal verricht bij vruchtbaarheidsproblemen, een kinderwens of na een sterilisatieprocedure.

Voorbereiding

Voor een HSG is geen voorbereiding nodig.

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, waar geen metaal aan zit (ritssluitingen, beugel van de beha etc.). Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. U kunt tijdelijk nog wat buikpijn houden. Ook kan er uit de vagina nog wat bloed of contrastvloeistof komen; dit gaat vanzelf weer over.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. De medewerker maakt dan een nieuwe afspraak voor u. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Voor meer informatie over het toestel verwijzen we u verder naar de website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Vervolgens geeft hij/zij u uitleg over het onderzoek en vraagt u om uw onderkleding uit te doen.

In de onderzoeksruimte gaat u op uw rug op de onderzoekstafel liggen met opgetrokken knieën. Het HSG-onderzoek wordt uitgevoerd door uw gynaecoloog. Als eerste plaatst de gynaecoloog een speculum (= spreider) in de vagina om de baarmoedermond zichtbaar te maken. Vervolgens wordt er een canule ingebracht in de baarmoederhals, waardoor contrastvloeistof wordt gespoten. Met behulp van röntgenstraling maakt de laborant daarna één of meerdere opnamen van de baarmoeder en de eileiders.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de opname(n) gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. De laborant begeleidt u naar de kleedkamer, waar u zich weer mag aankleden. Indien het nodig is, kan de laborant u maandverband geven.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van uw gynaecoloog. Deze bespreekt de uitslag met u direct na het HSG-onderzoek en/of bij de eerstvolgende afspraak.

Contrastmiddelen

Tijdens het onderzoek wordt contrastvloeistof in de baarmoederholte ingespoten. Deze vloeistof zal terug uit uw baarmoeder komen. Hiervoor wordt aangeraden na het onderzoek een maandverband te dragen.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen. De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.