Wat zijn hemorroïden?

Hemorroïden zijn natuurlijke slijmvlieskussentjes met een web van aderen, bindweefsel en spierweefsel in het onderste gedeelte van de endeldarm, die naast de eigenlijke sluitspier voor de fijne afsluiting van de endeldarm verantwoordelijk zijn. Tijdens de stoelgang worden deze kussentjes kleiner om ontlasting te laten passeren. Iedereen heeft ze, een probleem ontstaat pas als de kussentjes groter worden dan ze zouden moeten zijn.

Zijn er verschillende gradaties?

De hemorroïdenkussentjes zijn gewoonlijk in het gebied van de sluitspier in de endeldarm door bind- en spierweefsel bevestigd. Wordt deze “ophanging” beschadigd, dan glijdt het slijmvlies met de kussentjes naar beneden. Daardoor wordt de bloedtoevoer verhinderd en zodoende ontstaat een ziekelijke vergroting en verplaatsing van de natuurlijke hemorroïdenkussentjes, een soort spatader, die in vier gradaties verdeeld kan worden:

Oorzaken en symptomen

Waarom krijgen mensen hemorroïden?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor de vergroting van hemorroïden die niet bij iedereen duidelijk vastgesteld kunnen worden. De aandoening wordt in elk geval wel bevorderd door:

 • te sterk persen bijvoorbeeld bij harde ontlasting
 • door zwangerschap, bevalling (persen)
 • door aan leeftijd gebonden verzwakking van het weefsel
 • door een ongezonde leefwijze: weinig beweging, slecht eetpatroon, alcohol etc.

Wat zijn de symptomen?

Hemorroïden kunnen vaak vrij pijnloos zijn en kunnen zelfs onopgemerkt blijven bij de betrokken personen. Andere patiënten kunnen last hebben van de volgende symptomen:

 • last van bloedverlies bij harde ontlasting, gewoonlijk helder rood bloed op het toiletpapier;
 • uitstekende zwelling van de anus. In sommige gevallen, kunnen de hemorroïden aanvoelen als kleine knobbeltjes in de anus, soms enkel na overbelasting bij ontlasting op het toilet, in ernstige gevallen zijn de zwellingen voortdurend zichtbaar;
 • jeuk en anale vochtafscheiding. Hemorroïden kunnen huidirritatie en hevige jeuk veroorzaken;
 • pijn. Soms spreekt men van het gevoel ”met een pijnlijk ei” te zitten.

Hemorroïdenvrij zijn

Wat moet ik doen?

De aandoening komt vaak voor! U hoeft niet bang te zijn en kunt beter op tijd uw arts bezoeken! Vele anderen hebben hetzelfde probleem! Hoe eerder de aandoening behandeld wordt, des te groter is de kans dat de aandoening met een eenvoudige behandelmethode genezen kan worden. Laat u door uw arts adviseren. De zachtaardige behandeling HAL wordt hier gedetailleerd uitgelegd.

Hoe worden hemorroïden behandeld?

Algemeen kan men zeggen dat:

 • Gradatie 1 medicamenteus behandeld kan worden.
 • Gradaties 2 tot 4 chirurgisch behandeld moeten worden.

Bestaande chirurgische behandelmethoden zijn:

 • afbinden door de bloedvoorziening af te snijden (genaamd ligatie) of
 • het volledig verwijderen.

De keuze wordt bepaald door de grootte van de hemorroïden. Afhankelijk van de gebruikte methode, blijven de wonden open om vervolgens te genezen of worden ze dichtgenaaid. In beide gevallen betekent dat deze wonden zeer pijnlijk kunnen zijn voor de patiënt door hun zeer gevoelige locatie. Zij kunnen resulteren in een ziekenhuisverblijf van drie tot tien dagen, en tot vier weken werkonbekwaamheid.

Omdat de behandeling en de gevolgen vaak zeer ongemakkelijk en pijnlijk zijn, hebben veel patiënten de neiging om met het probleem te leven in plaats van hun arts te consulteren.

Wat is het alternatief?

In plaats van pijnlijke operaties is er een andere mogelijkheid. De HAL (Haemorrhoidal Artery Ligation) en RAR (Recto Anal Repair)-behandeling van A.M.I. biedt u een veilige, snelle en effectieve manier van behandelen voor alle gradaties van hemorroïden.

HAL-RAR De zachtaardige behandeling

De Hal&RAR-techniek in het kort

 • Geen snijden, geen verwijderen van weefsel, dus geen open wonden;
 • Korte procedure;
 • Kan in dagbehandeling (wanneer er geen andere complicaties aanwezig zijn);
 • Mogelijkheid om de volgende dag weer te werken;
 • Hoge kans op slagen, reeds wereldwijd bevestigd.

Waarom kiezen voor de HAL-& RAR-techniek?

De methode HAL (Haemorrhoidal Atery Ligation) is in 1995 door Dr. Morinaga in Japan voor de eerste keer beschreven. Sinds 2000 traint A.M.I. wereldwijd vele duizenden Chirurgen met het HAL equipment. Deze methode werd eind 2005 aangevuld met de RAR-techniek (Recto Anal Repair) voor een nog beter resultaat van de graden III en IV.

De HAL-techniek op zich is effectief voor Graad II en III hemorroïden, voor zware graad III en IV wordt er aangevuld met de RAR-techniek. Deze 2 technieken samen vormen de minst invasieve behandeling van hemorroïden, zonder open wonden of pijn.

De HAL-RAR procedure neemt 20 min in beslag en kan gebeuren onder verschillende vormen van anesthesie. Uw dokter zal de, voor u, meest geschikte anesthesie aanbevelen. De meeste patiënten ondervinden een minimaal discomfort en kunnen de volgende dag weer werken! Het risico van latere bloedingen is veel lager dan bij andere methoden en andere complicaties die postoperatief ontstaan vrij zeldzaam.

Meer dan duizenden patiënten bevestigen excellente resultaten. Statistieken tonen aan dat de behandeling van hemorroïden met HAL-RAR niet alleen veel minder pijnlijk is, maar het is ook makkelijker om te herstellen vergeleken met andere, meer invasieve methoden; het is ook net zo effectief.

Haemorrhoidal Artery Ligation

Hoe werkt een HAL?

Een miniatuur echo Doppler wordt in de anus aangebracht.

Een akoestisch signaal maakt het de chirurg mogelijk, de exacte plek van de arteriën aan te wijzen die de hemorroïden van bloed verzien.

Omdat de steek niet in de anus zelf, maar in het dieper gelegen rectum wordt aangebracht (waar bijna geen pijnzenuwen zijn) is de gehele procedure vrijwel pijnloos.

Doordat de bloedtoevoer naar de hemorroïden wordt afgebonden, wordt de druk daarin vrijwel onmiddellijk verminderd en beginnen zij te krimpen. In slechts een paar weken tijd zijn ze niet meer voelbaar en verdwijnen de symptomen.

Waar nodig (bv. bij een zware Graad III of IV hemorroïden) kan dit worden aangevuld met de RAR-techniek (Recto Anal Repair).

Recto Anal Repair

Hoe voert met een RAR uit?

Het principe van de RAR is eenvoudig en slim

Belangrijke opmerking:

Deze folder bevat algemene informatie over hemorroïden en hun behandeling. Het is geenszins een vervanging voor medisch advies of een grondig overleg met uw arts over uw specifieke situatie. Alleen uw arts kan u de juiste behandeling en nazorg aanraden en u informeren over mogelijke risico’s.

November 2021

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.